fredag 16 juni 2023

Döden upp 15% i år

» Skrämmande utveckling.

Under tiden januari-maj 2022 dödades 70 personer i Sverige. I år har det under samma period dött 80 personer i Sverige. Det är en ökning med nästan 15% från ett år till ett annat. Det är en skrämmande utveckling som ju verkligen går åt helt fel håll. Och det är en utveckling som berörda myndigheter tydligen verkar strunta i. Bara under maj månad dog 24 personer. Det är mer än fem i veckan. Allt sker utan att media och allmänheten kräver åtgärder. Allt sker utan att politikerna lovar några kraftfulla åtgärder. Ansvariga myndigheter verkar stå handfallna.

Ta det lite lugnt
Jag skriver alltså om trafikdöden!

Förra året dog ungefär dubbelt så många i trafiken som mördades. Och i år ökar trafikdöden alltså kraftigt. Förra året sköts totalt 63 personer ihjäl i olika skjutningar. En ganska kraftig ökning av skjutningar samtidigt som antalet mord på andra sätt minskade kraftigt. Totalt ökade under förra året antalet mord med 3. Det blev vanligare med skjutvapen men samtidigt mindre vanligt med kniv och annat.

Antalet döda i trafiken drabbar alltså ungefär dubbelt så många, och dödssiffran stiger kraftigt. Vad kan det bero på att media ägnar så enormt mycket utrymme åt skjutningarna men knappt nämner trafikdöden? Vad kan det bero på att politikerna slåss om vem som kan komma med de kraftigaste och mest uppseendeväckande löftena för att minska antalet skjutningar men inte säger ett ord om trafikdöden?

Varför är människor rädda för att råka ut för våldsdåd men ger sig ut i trafiken utan att ens fundera? Det är ju trots allt farligare i trafiken. I varje fall så länge du inte själv är en del av gängkriminaliteten.

Ta det lugnt i trafiken! Ta hänsyn till andra! Det är bättre att komma lite sent än att inte komma fram alls!

Inga kommentarer: