fredag 23 juni 2023

Vad är svensk kultur och traditioner?

» Fira på.

Det här med att varje dag skriva en ny text kan ibland skapa bekymmer. Vissa dagar har jag flera olika uppslag och har svårt för att bestämma mig för vilket. Ofta slutar det med att jag väljer ett av dessa uppslag och tänker att jag ska ta det andra nästa dag. Nästa dag känns det inaktuellt! Andra dagar tycker jag inte att det egentligen finns något bra att skriva alls. Jag brukar då gå igenom några tidningar eller länkar som jag sparat som "bra att ha". Jag gissar att skribenter som t.ex. varje vecka ska kåsera om något i en tidning eller liknande har exakt samma bekymmer. Skillnaden är att dom får betalt!

Hur som helst så vet jag egentligen inte vad ovanstående text har att göra med dagens ämne. För det har känts som ganska självklart sedan länge. Så då kör vi igång.

Just nu cirkulerar det en text på Facebook som man uppmanas att dela vidare och som uppenbarligen kommer från någonstans i den sverigedemokratiska geggan. Texten är: - "När du kommer hit och vill bli svensk medborgare ska du också respektera våra lagar, kultur och traditioner!" Och sedan ska man alltså dela det hela vidare. Jag har fått det hela ett antal gånger i mitt flöde och varje gång skrivit en undran om vad som egentligen är svensk kultur och traditioner. Det mesta vi har är ju egentligen importerat från början från någon annan kultur. Så vad är typiskt svenskt?

En äkta helsvensk majstång
I stort sett alla våra högtider är ju importerade, inte svenskt original. Midsommar som vi har just nu möjligen. Men troligtvis kommer det från Tyskland. Att dansa grodor runt en majstång är äkta svensk kultur och tradition. Men vi importerar hela tiden utländska vanor och sedvänjor. Vi har alltid importerat vanor och sedvänjor, och vi kommer att fortsätta importera det hela. Och det är positivt!

Sverigedemokrater kan dra åt skogen med sitt bevarande av svensk kultur och traditioner. Vårt sätt att leva och fira förändras hela tiden, och kommer att fortsätta att förändras.

Jag tänkte på det hela i förmiddags när jag hörde och såg några killar/män som jobbade med grönytorna på området där jag bor. Man klippte ner buskar, plockade ogräs, krattade och höll på. Alla såg ut att ha sitt ursprung lite längre söderut på vårt klot. Innebar detta att dom inte var värda att få bli svenska medborgare eftersom dom jobbade på midsommarafton? Dom skulle naturligtvis ha supit sig fulla istället?

Hur gör svenskar i utlandet? Svenskarna som flyttar till Spanien eller Thailand osv? Ger dom upp sin svenska kultur och traditioner och anammar helt det som gäller i sitt nya hemland? Naturligtvis börjar dom prata spanska eller thailändska eller var dom nu bor, på direkten? Även med varandra. Jag hör många "svenskar" som är upprörda över att syriska flyktingar pratar arabiska mellan varandra. Ställer vi samma krav på svenskar som flyttar utomlands?

Apropå just det här med att bevara sina gamla ursprungliga traditioner och sedvänjor så såg jag en artikel i Dagens Nyheter som rapporterar från Stromsburg i den amerikanska delstaten Nebraska. Där värnar man samhörigheten med Sverige och firar regelbundet svenskheten trots att dom alltså bor i USA. Blir ni upprörda när ni läser detta kära sverigedemokrater, eller ni kanske känner stolthet?

Jag kan fortsätta med att nämna Gammalsvenskby i Ukraina. Blir ni upprörda kära sverigedemokrater om jag påminner om hur dom vill bevara sina anor från den svenska kulturen, eller ni känner er stolta?

Ni kan dra åt skogen med era svenska traditioner och vår svenska kultur. Den är inte bättre än annat. För övrigt har jag idag firat midsommar med att med familjen äta midsommarmåltid som för oss innehåller matjessill med gräslök från trädgården, prinskorvar, köttbullar, nypotatis, äggstanning, ägg och efter detta nyplockade jordgubbar från trädgården. Och med en liten majstång på bordet. Jag firar med glädje midsommar och känner mig stolt över att vara svensk. Men jag struntar totalt i om greker i Sverige bevarar sin grekiska kultur, om syrier i Sverige bevarar sin syriska kultur och om somalier i Sverige bevarar sin somaliska kultur.

För övrigt är alltså midsommarstången troligtvis importerad från Tyskland...

Men att följa svensk lag gör vi alla!

Läs:
I Stromsburg blir svenskheten en symbol för sammanhållning: «Svenskarna är så stolta över sitt arv». - Dagens Nyheter
Gammalsvenskby. - Wikipedia

Inga kommentarer: