söndag 25 juni 2023

Fri konkurrens

» På olika villkor.

Vi lever just ni den "fria konkurrensens era". Allt ska privatiseras och utsättas för konkurrens i tron att det blir så jättebra.

Det svenska, internationellt helt unika, friskolesystemet har gett oss en ännu mer segregerad skola samtidigt som vi fått betygsinflation och fusk. Exemplen är många. Men det blir ju så bra med fri konkurrens.

Ett område där den fria konkurrensen ska ge oss bättre service, men istället egentligen gett oss sämre service, är postutdelningen. Hade vi haft kvar Postverket med uppgift att dela ut posten varje dag hade vi haft ett fungerande postsystem. Men, icke sade Nicke, det ska utsättas för konkurrens.

En äkta postlåda
Alltså har vi idag ett Postnord som delar ut sin post varannan dag för att spara pengar och kunna konkurrera. Och sedan har vi Bring Citymail som delar ut sin post var fjärde dag. Och till detta diverse olika varianter på utdelning av paket. Men har det blivit bättre?

För en del läsare kanske namnet Bring Citymail känns lite konstigt. Vad är det? Jo, det är ett företag som i den fria konkurrensens namn valt att plocka russinen i kakan. Man tar bara emot viss post, som kan vara lönsam. Resten får Postnord ta hand om. Man delar inte heller ut posten överallt. Bara där man tror att det kan vara lönsamt. Resten får Postnord ta hand om. Och som sagt, man delar bara ut posten var fjärde dag.

Nu är det tydligen på gång att Postnord ska få ett statligt bidrag för att kompensera för att man har ett ansvar för att ta emot all post och dela ut posten överallt. Även post som de kommersiella konkurrenterna inte vill veta av, och även där samma konkurrenter inte vill dela ut posten.

Detta faktum får en Niklas Hydén som är vd för Citymail att beklaga sig. - "Privata företag konkurreras ut när statliga bolag ges stöd på fungerande marknader. Nu är staten på väg att ge Postnord nästan 1 miljard årligen." Men kära Niklas, det är väl inte en fungerande marknad om ett företag tillåts plocka russinen ur kakan? Hade du tagit emot mitt brev också som jag vill skicka till Ulla i Bastuträsk och delat ut det där med samma intervall som din konkurrent så hade jag kanske inte reagerat på ditt gnäll. Men, det gör du inte! Du har plockat ut den masspost som kan vara lönsam, och överlämnar resten till din "konkurrent". Sedan vägrar du att dela ut post i nästan 90% av Sveriges yta. Det är helt enkelt bara i de tre storstadsområdena och Gotland som du tar emot post till. Sedan ger du usel service och delar bara ut post var fjärde dag alltså.

Låt mig ta ett exempel. Om jag och min syster prenumererar på samma tidning kanske hon får sin tidning på tisdagen. Hon har hunnit läsa tidningen och slänga den i tidningsåtervinningen långt innan jag ens fått tidningen nästa måndag! Fast nu är det ju inte så. Eftersom syrran inte bor där Citymail delar ut post så får hon tidningen av Postnord som alltså delar ut posten dubbelt så ofta.

Jag tycker faktiskt inte att du ska gnälla ett dugg Niklas Hydén! Jag personligen funderar på att klaga hos de tidskrifter och andra som väljer att distribuera via Citymail på att man för att spara några ören väljer att ge oss läsare och postmottagare en uppenbart sämre service.

Jag tycker att Postnord ska få kompensation för att man upprätthåller service i hela landet i motsats till sina "konkurrenter". Jag tycker också att Postnord ska få ett krav och kompensation för detta att man ska dela ut post varje dag.

Fri konkurrens är inte lösningen på alla problem. Snarast skapar det nya problem!

Läs:
Stoppa skadliga statliga stöd. - Citymail i Svenska Dagbladet debatt
Postnord har ett rikstäckande uppdrag. - Postnord i Svenska Dagbladet debatt

Inga kommentarer: