torsdag 1 juni 2023

Vänstervind

» Högerkatastrof.

Dags att frossa i ännu en väljarundersökning. Den här gången handlar det om SCB:s undersökning. Denna görs bara några gånger om året men omfattar ett mycket större urval av svenskar. Ett slumpmässigt urval av 9.261 personer ger trots allt ett lite mer träffsäkert resultat än de vanliga undersökningarna som oftast ligger runt 2.000 tillfrågade personer. SCB styrker det faktum att vi har den tydligaste vänstervinden på kanske 10 år i den svenska opinionen. Den Brunblå sörja som styr vårt land har inte lyckats uppfylla sina väljares förhoppningar och förväntningar och allra främst de båda småpartierna i Högerblocket har straffats tydligt för detta. Så här ser det ut, jämfört med valet i september 2022.

Ett glatt utropstecken
Socialdemokraterna 38,6% (+8,3)
Moderaterna 19,1% (±0)
Sverigedemokraterna 18,0% (-2,5)
Vänsterpartiet 7,3% (+0,5)
Centerpartiet 4,2% (-2,5)
Miljöpartiet 4,1% (-1)
Kristdemokraterna 3,7% (-1,6)
Liberalerna 3,4% (-1,2)
Övriga partier 1,7%

Siffror som ju faktiskt är riktigt spännande. Om vi utgår ifrån att nästa val skulle ge exakt dessa siffror så kan vi konstatera att Socialdemokraterna ensamma (38,6%) skulle bli större än Moderaterna och Sverigedemokraterna tillsammans (37,1%).

Då både Liberalerna och Kristdemokraterna med dessa siffror (utan stödröster) skulle åkt ur riksdagen eftersom man hamnar under 4%-spärren så skulle faktiskt Socialdemokraterna + Vänsterpartiet tillsammans (45,9%) få majoritet i riksdagen. Övriga fyra partier som klarar spärren, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet (45,4%) skulle alltså fått bilda opposition. En opposition som skulle få svårt för att ena sig kan jag gissa.

Nu är egentligen den intressanta frågan i vilken utsträckning sympatisörer till de tre stora (S + M + SD) skulle vara intresserade av att lägga sina stödröster på något av de små partierna för att rädda dessa kvar i riksdagen. Att socialdemokratiska sympatisörer på vänsterflanken historiskt har agerat "kamrat 4%" för att se till att Vänsterpartiet klarar sig kvar i riksdagen är oomtvistat. I senaste valet var det nog uppenbart att främst moderata sympatisörer röstade på Liberalerna för att rädda dessa kvar. Men, hur blir det nästa val? Allt under förutsättning att sympatierna ligger ungefär på detta viset.

Är (främst) S-sympatisörer villiga att rösta på Mp eller C för att garantera att dessa inte åker ur riksdagen? Kanske! V behöver inte räddas, men finns det V-sympatisörer som vill trygga Mp över spärren? I det andra blocket kan vi fundera på om det finns moderata eller sverigedemokratiska sympatisörer som är villiga att rädda Kd eller L? Jag tvivlar starkt på att SD-sympatisörer har sådana funderingar? Är M-sympatisörer villiga till att rädda Kd och L? Risken med detta för dom är att Moderaterna än en gång blir mindre än Sverigedemokraterna. Vill man riskera detta? Vill man riskera att helt kasta bort sina röster om stödrösterna inte räcker för att rädda Kristdemokraterna eller Liberalerna?

Det är mycket intressanta frågeställningar. Fast det är som sagt ytterligare några år kvar innan dessa stackars sympatisörer tvingas göra sina avvägningar.

Karta över Kurdistan
Slutligen tänkte jag dels riskera det svenska NATO-medlemskapet. Men samtidigt också nästan riskera att dömas för brott. Jag vill nämligen deklarera mitt fulla stöd för en självständig kurdisk stat! I och med detta hårresande uttalande har jag enligt Turkiets president Mr Erdogan of Turkey uttryckt mitt stöd för en terrororganisation. Enligt Mr Erdogan of Turkey är nämligen alla kurder eller personer uttrycker stöd för den kurdiska frågan terrorister (eller överhuvudtaget uttrycker kritik mot Mr Erdogan of Turkey). Om jag nu inte straffas för detta hårresande uttalande så fortsätter Sverige att låta terrororganisationen PKK att verka fritt i Sverige. Då kan man inte stödja ett svenskt medlemskap i NATO. Jag har alltså med detta uttalande satt stopp för en svensk NATO-anslutning ännu en tid! Bra va'?

För övrigt så kan jag snart dömas för brott mot lagen om att stödja terrorverksamhet som vår Brunblå sörja är på väg att baxa igenom beslutsapparaten för att ställa in sig hos Mr Erdogan of Turkey. För stöd till kurderna klassas väl som stöd till PKK? Och stöd till PKK kommer väl att klassas som stöd till terrororganisation?

Stöd kurdernas rätt till en egen stat!

Det bor cirka 35 miljoner kurder i främst Turkiet men också i Iran, Irak och Syrien. Kurder är det folkrikaste folkslaget som INTE har en egen stat. Nästan en fjärdedel av befolkningen i Turkiet är kurder.

Läs:
SCB: S starkt framåt i opinionen. - Dagens Nyheter
Socialdemokraterna +8% sedan valet - analys av Torehammar och Rohwedder. - Sveriges Radio

Inga kommentarer: