lördag 10 juni 2023

Om värdet av pengar

» Det är värt mer än allt annat.

Jag är ganska ointresserad av idrott. Så när jag läser sportsidorna så handlar det inte om sportresultat eller sportprestationer. Det handlar om annat.

Idrottsvärlden är idag mer pengar än sport. De med gott om slantar köper upp idrotten. Allt för att tvätta sitt anseende eller skryta. Ju mer pengar desto finare är man. En sport som verkligen handlar om pengar är golf. Vilket jag egentligen inte riktigt förstår. Det är ju fint och prestige att spela golf. Men egentligen är det ju ingen speciell publiksport. Det är väl egentligen mer spännande att titta på boule, curling eller minigolf? Men vanlig golf? Det handlar mer än något annat om prestige och att kunna skryta och frottera sig med fint folk. Kolla in golfklubbarna och jämför med bouleklubbarna!

Nya dollar på kontot- jippie
Det blev ju lite gnöl när Saudiarabiens oljemiljarder skapade sin egen golftour och med rejält tilltagna tjocka sedelbuntar köpte upp en del mer eller mindre korrumperade golfspelare med mer dollartecken bakom solglasögonen är moral. Dom blev, enkelt uttryckt, rejält osams de olika golforganisationerna.

Men nu har man tydligen kommit fram till att det går att göra mer pengar om man slutar bråka. Så nu har de olika "tourerna" gått samman. LIV-touren, PGA-touren och Europatouren kallar dom sig. Att det är saudiska blodspengar bakom LIV-touren har ingen betydelse. Målar man över blodet så är det bara pengabuntar kvar, och dom skiner så vackert.

En del av pengarna investeras i att hugga ner skogen i Sibirien (i Ängelholm alltså) för att bygga ännu en lyxig statusgolfbana. Miljövännerna har förtvivlat försökt stoppa dumheterna. Men när pengasedlarna får styra tillräckligt länge så går det att frångå alla regler och allt ansvar. Det här projektet har planerats länge. Men 2012 gav regeringen Fredrik Reinfeldt (m) till slut klartecken. Och nu har skövlandet satt igång.

Money rules! När överbetalda fjantar slår med en klubba på en boll gäller det i ännu högre grad. Det är många som vill kunna skryta med prestigen att vara medlem av ännu en golfklubb.

Läs:
Golftourerna går samman: «Historisk dag». - Helsingborgs Dagblad
Sanden i Sibirien är guld för golfbanebyggarna. - Helsingborgs Dagblad
Vad är väl livet mer än en dubbelbogey på 18:e hålet? - Johan Malmberg i Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: