tisdag 13 juni 2023

Uffe Lögnare

» En lögnare till statsminister!

Uffe Lögnares senaste kampanjämne (förutom att hårdare straff löser alla problem) är det man kallar "Bidragstak". Enligt det styrande högerblocket är tydligen bidragen i landet så höga att dom där hemska bidragstagarna tjänar mer på att få bidrag än att jobba. Alltså sitter dom helst hemma i soffan framför TV:n med fötterna på bordet och dricker en öl medan dom tittar på senaste avsnittet av någon spännande dokusåpa. I motsats till Uffe som väl sitter och sippar på en vinare?

Men, när Uffe Lögnare ska argumentera för sina idéer så visar han för svenska folket att han inte ens kan räkna. Enligt vår folkbokföringsfifflande finansminister Elisabeth Svantesson (ska vi kalla det bidragsfiffel...) så finns det 20.000 hushåll i Sverige där det inte lönar sig att ta ett jobb eftersom bidragen är så höga. Att göra något åt detta är: - "avgörande för att välfärden ska fungera på ett tillfredsställande sätt" som en representant för Sverigedemokraterna (Linda Lindberg) uttryckte det. Eftersom det finns 4.900.000 hushåll i Sverige skulle alltså att sätta åt dessa 20.000 (det är 4 promille av alla hushåll) vara "avgörande".

Tyvärr kan inte dessa högerpolitiker i den Brunblå sörjan räkna. Bland annat verkar man tro att bidrag som barnbidrag, flerbarnstillägg, bostadsbidrag och underhållsstöd inte utgår om man jobbar. Man verkar också tro att försörjningsstöd (det vi i dagligt tal ofta kallar socialbidrag) utbetalas förutom de tidigare bidragen. Men när man får försörjningsstöd räknas andra inkomster (ALLA inkomster) av från försörjningsstödet. Verkligheten är den att utbetalt försörjningsstöd i Sverige minskar för varje år. Allt fler svenskar kan helt enkelt försörja sig UTAN stöd från försörjningsstöd.

Vi kanske också ska påpeka att Sverige har högst andel av befolkningen i sysselsättning. Det är alltså fler som jobbar (eller studerar osv) i Sverige än i andra länder. Eftersom många fler i Sverige söker jobb än i andra länder är arbetslösheten trots detta hög. Men att arbetslösheten är hög beror inte på att få jobbar utan det beror på att fler vill jobba.

När Ulf Kristersson tar upp exempel på familjer som får 38.000 kronor i bidrag så har räknat på familjer med 6 barn som får så många olika bidrag att det i princip inte går att få alla dessa bidrag samtidigt.

Uffe lovar avveckla välfärdsstaten

Ulf Kristersson är en lögnare som borde göra ett studiebesök på ett socialkontor och prata med några socialsekreterare. Det skulle göra honom gott. Samtidigt kan han leva några månader på alla dessa bidrag som man tydligen kan få istället för sin månadslön på ca 150.000 kronor.

Låt oss påminna om detta lilla citatet från en ung moderatspoling vid namn Ulf Kristersson från 1990:

- "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Läs:
Bidragstaket står i vägen för arbetslinjen. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: