söndag 11 juni 2023

Inför folkdomstolar

» Låt folket döma på rykten och misstankar.

Kanske en lite överdriven slutsats, men något åt det hållet.

För några dagar sedan blev en 11-åring ihjälkörd av en uppenbar bilgalning. En av de över 200 som dödas i trafiken varje år. Det är ungefär dubbelt så många jämfört med de som mördas (med skjutvapen, kniv osv) i landet. Den unga man som körde bilen smet tydligen från platsen, ett inte ovanligt beteende när gångtrafikanter eller cyklister blir påkörda. Varför riskera att behöva ta ansvar för vad man hittar på i trafiken?

Sven Tycker inte alltid som du tycker
Hur som helst blev bilisten ganska snabbt identifierad och omhändertagen av polisen. Han är tydligen "allmänt känd" för att köra som en idiot och det är också "allmänt känt" att han tillhör ett kriminellt gäng. Nu är tydligen upprördheten stor för det faktum att han släppts av polisen efter mindre än två dygn. Han är fortfarande misstänkt för brottet, alltså vårdslöshet i trafiken, men det räcker uppenbarligen inte för att behålla honom i häkte.

Fast upprördheten handlar tydligen INTE om att han inte kvarhållits i häkte för trafikbrottet. Utan för att han inte kvarhållits i häktet eftersom det ju är "allmänt känt" att han är grovt kriminell och aktiv inom gängkriminaliteten.

Den intressanta frågan är alltså om polisen ska ha rätt att låsa in personer för att det är "allmänt känt" att personen är grovt kriminell? Jag är fullständigt övertygad om att ifall polisen haft tillräckliga bevis för att räkna med att kunna dömas honom för kriminella handlingar så hade han varit inlåst för länge sedan. Men det räcker faktiskt inte med "allmänt känt" och misstankar för att låsa in honom.

Fast det ställer faktiskt en annan fråga. Den om straffen för trafikbrott? Hur länge ska vi se körkort och rätten att köra bil som en "mänsklig rättighet". Jag tycker att det självklara är att den som begår grova trafikbrott ska fråntas körkortet på plats. Den som begår upprepade trafikbrott ska fråntas körkortet för alltid. Kan man inte följa reglerna så har man inte i trafiken att göra. Vi skulle kanske bli av med en del dårar i trafiken på detta viset. Även om en del naturligtvis hade kört ändå. Men då kan dom plockas in direkt för olovlig körning.

Vi läste nyligen om den åländske mångmiljonären som ännu en gång åkt på rekordböter. Trafikböter i Finland räknas tydligen efter inkomst. Alltså blev det miljonböter sedan har kört ungefär 200 på 100-väg. Tydligen var det inte heller första gången. Uppenbart är att han bevisat att han inte har i trafiken att göra. Körkortet skulle dragits direkt och aldrig återlämnats! Rätten att köra bil är ingen mänsklig rättighet. Klarar man inte av att följa reglerna får man ta konsekvenserna och börja cykla istället.

Detta gäller både de som det är "allmänt känt" är gängkriminella i Sverige och mångmiljonär i Finland. Men vi kan faktiskt inte straffa människor för att något är "allmänt känt" och "alla vet"!

Ulf Kristersson nappar direkt på att kräva hårdare straff som vanligt för grova brott. Jag såg dock inget i hans uttalande om hur många miljarder av våra skattepengar han är beredd att satsa på Polisen, på Kriminalvården, på Fängelser, på Domstolar osv istället för skattesänkningar till miljonärer. Hårdare straff och fler i fängelse kräver många nya fängelser och många miljarder i investeringar. Lägg fram dom pengarna i budgeten också Ulf Kristersson. Gör det NU!

Samtidigt kan du ge din finansminister Elisabeth Svantesson i uppdrag att se till så att kommuner har pengar så att dom slipper göra neddragningar på skolans resurser och skapa underlag för att skapa flera gängkriminella som hamnar utanför genom att sparka resurser och extra hjälp i skolan. Gör det NU!

Läs:
Stor ilska efter frisläppta gängledaren: «Värdelöst». - Expressen
Kristersson efter dödsskjutningen: «Måste göra ännu mer». - Dagens Nyheter
Förstår inte M att vanligt folk får skattehöjningar? - Expressen debatt

Inga kommentarer: