torsdag 14 juli 2022

Vem är terrorist?

» Vem avgör det?

Det svenska pinsamma krumbuktandet inför Turkiets utpressning aktualiserar frågan om vem som är terrorist. Vad är en terrororganisation? Vem bestämmer och avgör om en organisation är en terrororganisation? Vem som är en terrorist? Vilket som är ett terrordåd?

Enkelt uttryckt kan man väl säga att om man använder våld för att uppnå ett politiskt syfte så är det terrorism. Kan det stämma? Så här skriver Wikipedia:

- "Terrorism (från latin terror 'rädsla, fruktan') avser det systematiska användandet av våld eller förstörelse, särskilt mot civila mål, för att med hjälp av rädsla tvinga fram politiska förändringar."

Jagundrar
Enligt den turkiska definitionen av vem som är terrorist så är det uppenbarligen alla som inte sympatiserar med Erdogan och försöker genomföra förändringar. Gruppen PKK som arbetar för att skapa en självständig kurdisk stat har internationellt klassificerats som en terrororganisation. Det är nog med sanningen överensstämmande att PKK har använt sig av handlingar som nog de flesta skulle acceptera att definiera som terrorhandlingar. Men är man det idag?

Är man en terrororganisation för att man använder våld för att (som man själva ser det) befria sitt land? Om man använder våld mot militärmakten som "ockuperar" ditt land? Kan man bedriva ett "befrielsekrig" utan att vara terrororganisation? Går gränsdragningen mellan om man attackerar militära mål och om man attackerar civila mål? Är polisen ett militärt eller civilt mål?

Det som ledde mig in på funderingar just i dag är att jag såg att USA i en drönarattack dödat den man som anses vara ledare för IS. Att IS är en terrororganisation är vi väl alla eniga om. Detta var inte första gången USA genomfört attacker mot IS i syfte att döda (mörda...) organisationens ledare. Är IS ledare och hans hustru (och barn...) ett militärt mål eller ett civilt mål? Var går gränsen? Om Israel genomför en drönarattack mot militära ledare i Iran, är det en terrorattack? Om Iran genomfört en giftattack mot militära ledare i Israel, är det en terrorattack? Om israelisk militär / polis skjuter ihjäl en journalist medan hon utför sitt arbete, är det ett terrorbrott?

Kan en etablerad stat genomföra ett terrordåd? Är det bara ett terrordåd om det är en organisation och inte en stat som genomför en attack? Om Saudiarabien låter mörda en oppositionsrepresentant i ett annat land, är det en terrorattack? När ryskt stridsflyg bombar ett hyreshus i Ukraina, är det en terrorattack? Är det fortfarande en terrorattack om målet egentligen var ett vapenförråd bredvid, men man missar målet? Om ukrainsk militär beskjuter ryska stridsvagnar men missar målet och träffar civila mål, är det en terrorattack?

Om en sympatisör till den nazistiska organisationen NMR attackerar ett flyktingboende och dödar en av de boende, är det en terrorattack? Om samma sympatisör mördar en representant för svenska myndigheter i protest mot den politik som drivs, är det en terrorattack?

En väldig massa frågetecken. Vem avgör vad som är terrorism?

Läs:
USA: IS-ledare dödades i drönaranfall. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: