söndag 10 juli 2022

Vad är du rädd för?

» Vad styr din rädsla?

Jag vet att jag haft ämnet uppe tidigare. Men, jag såg att det hänt en svår trafikolycka i Pajala på lördagsmorgonen. Som jag förstått är tre unga killar döda och två unga killar svårt skadade. I media har det blivit en liten notis. Kan ni tänka er rubrikerna och mediebevakningen om det istället varit tre personer som hade blivit mördade?

I dag på söndagen har två äldre män dött i en annan trafikolycka på Ölandsbron. Ännu en notis i tidningen.

Jag är övertygad om att ni som läser det här är mer rädda för att utsättas för någon form av våld än ni är för att ge er ut i trafiken. Men, verkligheten är ju den att det är mycket farligare i trafiken än vad det är att vistas utomhus och riskera att bli utsatt för våldsbrott eller av misstag drabbas.

Det som styr vår rädsla är ju vad vi får veta. Våldsbrott, mord och liknande, får stort medieutrymme. Detta medan trafikolyckor händer hela tiden, men det ska vara något exceptionellt för att det ska få plats i medierapporteringen. Som i det här fallet, tre döda i samma olycka, det blir en notis i riksmedia.

Jag bor så att vi ofta hör när det är utryckning från räddningstjänst osv. Jag kan gå in och se vilka larm som gått här i Nordvästskåne. De vanligaste utryckningsorsakerna är just trafikolyckor (följt av automatiska brandlarm). Dom händer hela tiden. Men naturligtvis ska du inte heller vara rädd för att drabbas. Oftast händer det ju inget. Kör du ordentligt är risken så liten att det ju inte skulle gå att leva om man gick och var rädd hela tiden.

Men varför är vi då rädda för att utsättas för våld, men inte för trafiken. När det ju trots allt är farligare i trafiken. Visst händer det våldsbrott som mord osv. Är du kriminell har du kanske anledning att oroa dig. Lämnar du krogen asberusad klockan två på natten ska du kanske vara orolig. Lever du i ett förhållande med en våldsam partner ska du kanske vara orolig. Men, alla vi andra har ingen anledning. Låt er inte skrämmas av medias rapportering och rubriker.

Sven Tycker faktiskt

Kör försiktigt och håll dig nykter och håll dig borta från kriminalitet så kan du känna dig säker.

Läs.
Tre personer döda och två skadade i trafikolycka i Pajala. - Aftonbladet
Två män döda i trafikolycka på Ölandsbron. - Aftonbladet

Inga kommentarer: