tisdag 19 juli 2022

Är vi ett föredöme?

» Jag tvivlar.

SAS-strejken är tydligen över nu. Nu kan vi tryggt ge oss ut och flyga igen. Eller? Kanske är det dags att aktualisera begreppet FLYGSKAM igen. De utsläpp som förorsakas av svenskars flygresor är lika stora som resten av hela transportsektorn. Bilar och annat. Kanske är det dags att prioritera? Vad är nödvändigt och vad är rent nöje, bekvämlighet och slentrian?

Jag såg att Miljöpartiet kommit med ett ytterst intelligent förslag. Länstrafikens månadskort ska kosta maximalt 100 kronor! Ett ytterst intelligent förslag. Det skulle göra det lönsamt att använda kollektivtrafiken för alla resor där det är möjligt. Bra tänkt Miljöpartiet!

Det är i enlighet med t.ex. de 9 Euro biljetter som införts i Tyskland under sommaren. Knappt en hundralapp för ett månadskort som gäller all lokal- och regionaltrafik i hela Tyskland. Ett förslag som minskat trängseln på vägarna! I Frankrike är man på gång att införa gratisresor i kollektivtrafiken. Allt för att locka resenärer till miljövänligare kollektivtrafik och få ner utsläppen från bilar osv.

Fast i Sverige ska vi göra utsläppen från bilarna mer miljöskadliga (genom slopad reduktionsplikt) och genom skatteåtgärder sänka priset på bensin. Sverige är verkligen en föregångare inom miljöområdet!

Läs gärna den ledare från Dagens Industri som jag länkar till. - "Värna prismekanismen i svensk kollektivtrafik". Ett annat sätt att uttrycka att vi ska hålla priserna uppe så att inte bilism osv konkurreras ut.

Ta tåget

Apropå något helt annat så ser jag att den stabila elkällan kärnkraft har problem i hettan. Det krävs enorma mängder kylvatten för att kyla ner processen och nere i Europa är vattnet nu för varmt. Jag såg en uppgift om att i Frankrike står 29 av 56 kärnkraftsreaktorer stilla. Av olika anledningar. Andra har fått dispens för att köra fast man inte kan uppfylla villkoren för kylvattnet. Elpriserna skenar! Trodde ni att Sverige var ensamma? Vi har fortfarande billig el jämfört med våra vänner i EU.

Läs:
Efter toppmötet: Klimathotet vår tids största säkerhetshot. - Sveriges Radio
Miljöpartiet: Max 100 kronor för tåg och buss. - Aftonbladet
Miljöpartiet: Max 100 kronor för tåg och buss. - Svenska Dagbladet
Miljöpartiet: Max 100 kronor för tåg och buss . - Tidningen Syre
Pressad spansk ledare lovar gratis tågresor. - Dagens Nyheter
9-euro-biljetten en verklig succé i Tyskland. - Järnvägsnyheter
Flera värmerekord i extremhettans Europa. - Ny teknik
Vattnet för varmt för att kyla i kärnkraftverk. - Svenska Dagbladet
Värna prismekanismen i svensk kollektivtrafik. - Ledare Dagens Industri

Inga kommentarer: