tisdag 12 juli 2022

Om att fiffla och bryta löften

» Det straffar sig trots allt.

När jag från början började med att skapa den här bilden (det var i november 2019) med partierna i Högeralliansen samlade i SD:s partisymbol försökte jag skapa en förolämpning mot Moderaterna med Ulf Kristersson och Kristdemokraterna med Ebba Busch. Sedan har jag ju tvingats modifiera bilden genom att lägga till Liberalerna med först Nyamko Sabuni och sedan i den senaste versionen med Johan Pehrson. Men allt eftersom tiden har gått så tror jag faktiskt inte alls att partierna inom den Brunblå sörjan längre ser det som en förolämpning / satir / kritik. Vi har ju nästan hamnat i en situation där dessa Brunblå / Blåbruna partier skulle kunna tänka sig att själva använda illustrationen för att visa sin tajta sammanhållning inom den Brunblå sörjan.

Den Brunblå sörjan
Den Brunblå sörjan fångade i Jimmie Åkessons famn

Det är inte många dagar sedan Moderaterna och Ulf Kristersson slutgiltigt begravde sitt gamla löfte om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna genom att istället ge SD beröm för att man hållit fast vid sitt främlingshat. I gårdagens Svenska Dagbladet instämmer Elisabeth Svantesson i Ulf Kristerssons tidigare beröm. Elisabeth Svantesson är ju de Brunblå partiernas kandidat till Finansminister. Nu är den avslöjade skandalen från 2019 redan glömd. Då avslöjade nämligen SVT:s granskning att Moderaternas dåvarande ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson var skriven i familjens fritidshus samtidigt som resten av familjen var skrivna i familjens bostadsrätt i Stockholm. Det lilla folkbokföringsfifflet gjorde att hon kunde få ut 50.000 kronor extra från Riksdagen i traktamente eftersom hon ju "bodde" mer än fem mil från Riksdagshuset. Fifflare kallar jag det!

Ulf Kristerssons bostadsaffärer är också välkända. Jag kan inte låta bli att återigen länka till det här lilla klippet från 2009. SVT:s reporter vill prata med Ulf Kristersson om hur han kunde få en lägenhet av Stiftelsen Ersta Diakoni som var ämnad för förföljda kvinnor. Men där fick istället det dåvarande moderata socialborgarrådet i Stockholm, Ulf Kristersson, bo. När SVT:s reporter vill prata med Ulf Kristersson vägrar han att svara utan förs snabbt bort av lojala medarbetare. Klippet är lika roligt att titta på varje gång.

Tror ni att en socialdemokratisk politiker hade överlevt den här typen av skandaler?

Låt mig avsluta den här avdelningen med ett par gamla citat från statsministerkandidaten Ulf Kristersson:

- "Mina värderingar är inte SD:s. Jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD". /2018 alltså/
- "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten." /1990 - som ung MUF:are/

Jag tror att det finns en anledning till att paniken sprider sig inom den Brunblå sörjan, detta medan förtroendet för Magdalena Andersson ökar och förtroendet för Ulf Kristersson slokar. Hon leder idag överlägset över Ulf Kristersson som statsministerkandidat i de undersökningar som görs. Medan Magdalena Andersson åtnjuter förtroende långt utanför det socialdemokratiska partiet och även långt in bland borgerliga väljare så har Ulf Kristersson inte ens förtroende från alla de borgerliga väljare som han anser sig vara statsministerkandidat för.

I Dagens Nyheters undersökning av vem vi vill ha som statsminister (den är gjord av Ipsos) har Magdalena Andersson ökat från 22% till 37% på ett år. Detta samtidigt som Ulf Kristersson minskat från 24% till 22%. 12% vill ha Jimmie Åkesson, dvs inte ens alla sverigedemokratiska väljare. Vi kan gissa att en del istället röstar på Ulf Kristersson eftersom detta är ett mer realistiskt förslag. Även Ebba Busch (4%) och Johan Pehrson (1%) drabbas väl av samma fenomen. Alltså att man röstar på blockets statsministerkandidat. Men, om det är fallet så röstar ju inte ens alla moderater på Ulf Kristersson?

Vi kan dra slutsatsen att svenskarna vill INTE ha en fifflare och lögnare som Ulf Kristersson som statsminister!

Läs (och titta):
M-toppen fick 50 000 per år – var skriven i fritidshus. - Expressen 2019
Ulf Kristersson flyr. - SVT
Ulf Kristersson om Sverigedemokraterna - DÅ. - Sammanställning
Kristerssons hyllning av SD är faktiskt helt förbluffande. - Dagens Nyheter ledare
SD sa vad väldigt många väljare kände. - Svenska Dagbladet
DN/Ipsos: Stort övertag för Andersson i statsministermatchen. - Dagens Nyheter
Förtroendet ökar för Magdalena Andersson. - Expressen

Inga kommentarer: