söndag 17 juli 2022

Klimatkrisen

» Den får någon annan fixa.

I Södra Europa härjar skogsbränder och olidlig hetta. Värmebölja efter värmebölja med temperaturer över 40 grader drar in över Spanien, Portugal, Italien, Frankrike osv. Torkan och hettan är en katastrof för jordbruk osv. Nu är hettan på väg mot de brittiska öarna och myndigheterna där varnar för att hettan är farlig inte bara för gamla, sjuka och andra svaga utan för alla.

På många andra håll runt vårt klot sätts det värmerekord. Vetenskapsmän och forskare varnar för att den globala uppvärmningen går för fort. Det vidtas inte tillräckligt kraftfulla åtgärder för att få ner utsläppen.

I Sverige är de stora samtalsämnena att bensin- och dieselpriserna har blivit för höga. Att piloter strejkar så att semesterresenärer inte kan komma iväg på sin solsemester eller har problem med att ta sig hem igen.

I Sverige skryter Sverigedemokraterna med att dom varit det enda partiet som sagt nej till att kräva inblandning av biologiskt bränsle för att göra utsläppen från trafiken mindre skadlig. I stort sett alla partier kräver att skattebetalarna ska se till att priset på bensin och diesel ska sänkas så att det blir billigare att köra bil.

Oljebolagen gör rekordvinster samtidigt som USA:s president Biden åker till diktaturen Saudiarabien för att fjäska för att landet ska öka sin oljeproduktion.

Global uppvärming
Visst är det en underlig värld vi lever i. I stort sett alla är eniga om att något måste göras för att få ner utsläppen och få stopp på den globala uppvärmningen. Men, det är inte JAG som ska göra något. Det är någon annan. Det får inte kosta MIG något, det är andra som måste göra uppoffringar. JAG kan inte ändra mitt sätt att leva, det får någon annan göra.

Men det finns faktiskt goda nyheter också. I Tyskland har man infört en månadsbiljett för all lokal- och regionaltrafik på tåg, bussar, spårvagnar osv i hela landet som kostar 9 Euro. Alltså under hundralappen per månad! Allt för att locka bilister till att åka kollektivt. Det fungerar visst ganska bra. Hur gör Sverige? Kräver sänkta bensin- och dieselpriser!

I dagens Helsingborgs Dagblad såg jag att försäljningen av s.k. lådcyklar sätter rekord. Allt fler inser hur mycket bättre det är att slippa leta parkeringsplats och tanka bilen.

Som jag sagt innan, resandet med Forseas och Sundsbussarnas båtar mellan Helsingborg - Helsingør sätter rekord. Allt fler gör en dagsutflykt till Danmark för att strosa runt i stan, ta en fika, uppleva kultur, shoppa eller bara ta en rød pølser. Man behöver inte flyga jorden runt för att uppleva något.

Det är dags att återinföra begreppet FLYGSKAM! Parkera bilen och cykla!

Läs:
Josef, 33, bevakar skogsbranden från balkongen i Spanien. - Aftonbladet
Miljontals britter uppmanas jobba hemifrån i extremhettan. - Dagens Nyheter
Fler vill köpa lådcykel i Helsingborg – försäljningen boomar. - Helsingborgs Dagblad
Endast ambitioner räcker inte långt för klimatet. - Helsingborgs Dagblad ledare
Tusentals tvingas fly Sydneys regnoväder. - Svenska Dagbladet
Less traffic jams with a 9-euro ticket - Analysis of Tomtom data - Economy. - News in Germany
Tysklands billiga ”klimatresekort” – hiss eller diss? - Dagens ETC
8 moderater: Hela Sverige behöver flyget. - Altinget debattartikel
Gratis tågresor istället för sänkt bensinskatt. - Tydningen Syre ledare

Inga kommentarer: