tisdag 5 juli 2022

Vår våldsamma värld

» Många skulle behöva vård.

Skjutandet i ett köpcentrum i København i Danmark har tydligen även fått uppmärksamhet runt om i världen. Jag ser att flera republikanska politiker i USA, aktiva inom vapenlobbyn, har gjort uttalanden som att hårdare vapenlagar i USA skulle ju inte hjälpa. Se vad som hände i Danmark med bland världens hårdaste vapenlagar!

Vad samma skjutvapenälskande högergökar då glömde att berätta var att den här typen av händelser är mycket ovanliga i de skandinaviska länderna. Samtidigt som denna uppenbart psykiskt sjuke unga man sköt ihjäl tre personer i Danmark så inträffade ännu en masskjutning i USA. Under 4-juli firandet utanför Chicago öppnade en man som placerat sig på taket till en byggnad eld mot människor nedanför. Minst 6 personer dödades och ett 30-tal vårdas på sjukhus. Den skyldiga unga mannen har tydligen varit inspirerad av andra massmord och gjort inslag på sociala medier där han insvept i den amerikanska flaggan hyllar massmord.

Vi måsta älska varandra
Det här är en händelse som inträffar regelbundet i USA. Att så många amerikaner inte kan inse att den stora tillgången till vapen innebär att den som får för sig att göra något har så mycket enklare att få det till att få enorma konsekvenser. Vad som är tydligt är att den största grunden till att sådana här händelser inträffar är svåra psykiska tillstånd hos förövaren. Även det som kallas terrordåd utförs ofta av människor med psykiska besvär. Ofta är dom dessutom inspirerade av andra som utfört olika dåd. Det gäller allt från masskjutningar till olika skolattacker osv. Inspirationen sprids på sociala medier.

Det bästa vi kan göra är alltså att vara mer uppmärksamma på personer som mår dåligt och förbättra vården av dessa stackare som mår så dåligt. Om vi sedan ser till att man inte har lätt tillgång till vapen så minskar man dessutom risken för allvarliga konsekvenser av den här typen av dåd när dom ändå händer. Beväpnad med kniv kan man helt enkelt inte döda lika många som om man är beväpnad med ett maskingevär!

I en artikel som handlar om vår narkotikapolitik såg jag att 2020 hade vi 124 fall av dödligt våld i Sverige. Det är där siffrorna ligger i snitt. Det sker inte så stora förändringar varken upp eller ner. Internationellt är det inte högt. Trafiken vållade samma år 190 dödsfall i olyckor. Antalet döda i olyckor på jobbet ligger kring 50 om året. Varje år dör ungefär 500 personer pga narkotikabruket. Vad är det vi diskuterar? Vad är det vi är rädda för?

För övrigt kan vi notera att idag går det allra första Pride-tåget i Sölvesborg. Det sverigedemokratiska skyltfönstret med Jimmie Åkessons fd, Louise Erixon, som styrande kommunalråd. Alla partier deltar i tåget - förutom Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna! Ett faktum som säger en del om vilka partier som är rädda för det demokratiska inkluderandet?

Hand i hand - tillsammans

Läs:
Misstänkt gärningsman poserade med vapen innan dådet. - Dagens Nyheter
Dådet i Köpenhamn används i amerikanska vapendebatten. - Dagens Nyheter
21-åring gripen efter skjutning vid nationaldagsfirande i USA. - Dagens Nyheter
Man gripen för masskjutning i USA. - Svenska Dagbladet
Till haschtomtarnas försvar. - Michael Pålsson i Magasinet Para§raf

Inga kommentarer: