lördag 16 juli 2022

Dom är för roliga

» Men man blir gråtfärdig.

Ett nöje jag har när jag vill få mig ett gott skratt är att läsa dagens ledarartikel i den moderata megafonen Svenska Dagbladet. Det är nyttigt att läsa och försöka förstå hur dessa högerkonservativa gubbar och gummor tänker. För jag förutsätter att dom gör just det - tänker. Även om det ofta verkar som om dom handlar på ren instinkt utan att tänka efter.

Samma dag som den stora inrikespolitiska diskussionen i vårt rike handlar om Tony Gustafssons vitbok om det nazistiska, fascistiska och rasistiska inflytandet vid bildandet av Sverigedemokraterna så lyckas en Fredrik Johansson i Svenska Dagbladet prestera en ledarartikel med rubriken: - Vänsterpartiet kan inte sitta i en svensk regering. En åsikt som han naturligtvis har rätt att ha. Det är kanske inte omöjligt att han har rätt också, även sett ur en vänsterpartistisk synvinkel.

Om jag förstår denna Fredrik Johanssons resonemang rätt, så är det omöjligt för Vänsterpartiet att sitta i en regering eftersom Vänsterpartiet är motståndare till det eventuellt kommande svenska medlemskapet i Nato.

- "Vänsterpartiets omöjlighet hänger inte främst samman med att partiets program långsiktigt och högst medvetet kommer att slå sönder de välståndsskapande och civilisatoriska krafterna i det svenska samhället."

Nä, det är motståndet mot NATO!

Det är nästan så att man när man läser Fredrik Johanssons tankar får intrycket att det är ett brott mot den svenska grundlagen att låta Vänsterpartiet sitta i en svensk regering. Men jag kan berätta att det är varken grundlagen eller Fredrik Johansson som avgör detta. Det avgör det svenska folket i val och sedan med utgångspunkt från det stöd de olika partierna fått så får man förhandla och kompromissa om politik och inflytande tills man får ett tillräckligt stöd för en regering.

Vi kan dock konstatera att Fredrik Johansson inte har några synpunkter på att det senast bildade partiet vi har i riksdagen, Sverigedemokraterna, skulle vara olämpligt att sitta i en regering. Ett parti där en majoritet av de som bildade partiet i slutet på 1980-talet hade sina rötter inom nazismen och fascismen. Det var öppet rasistiska grupper som bidrog till bildandet av ett parti som hade som syfte att fortsätta den rasistiska kampen. Det var de här grupperna som fortfarande styrde i partiet under en lång tid. När många i dagens ledning (inklusive Jimmie Åkesson) valde att ansluta sig till Sverigedemokraterna var det fortfarande dessa nazister, fascister och öppna rasister som styrde i partiet. Men trots detta valde stora delar av dagens ledargarnityr i SD (inklusive Jimmie Åkesson) att välja just detta parti att jobba inom för att uppnå sina politiska mål. Att vara medlem i MUF var inte tillräckligt för Jimmie Åkesson. Han ville ha något mer högerextremt och rasistisk att ägna sig åt.

Men, det var alltså inte detta parti som Fredrik Johansson inte kan tänka sig att se i en svensk regering!

Alla svenska partier har perioder under sin existens när man bedrivit en politik som man idag inte är stolta över utan helst skäms över. Det är allt från Vänsterpartiets kommunistiska förflutna. Till det som idag är Moderaterna som var ivriga motståndare till allmän rösträtt och när man läser argumentationen från partiets dåvarande representanter till varför kvinnor inte kunde tillåtas rösta blir man mörkrädd. Den stora skillnaden är att Sverigedemokraternas förflutna fortfarande inte är förflutet. Det är i mångt och mycket fortfarande levande i SD. Men dagens Moderaterna, Kristdemokraterna och till min förvåning även Liberalerna tycks vara villiga att svälja allt detta i kampen om Makten. Makten med stort M som man drömmer om även om det innebär att sitta i ett nazistiskt, fascistiskt och rasistiskt partis knä.

De mörka sverigedemokratiska rötterna

Det var det här partiet Jimmie Åkesson valde att gå med i

I motsats till Jimmie Åkesson som alltså valde att gå med i ett parti som fortfarande styrdes av nazister och rasister så kunde jag själv inte tänka mig att gå med i Vänsterpartiet medan det fortfarande var Vänsterpartiet Kommunisterna!

Läs:
Vänsterpartiet kan inte sitta i en svensk regering. - Fredrik Johansson ledare Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: