fredag 1 juni 2018

Koloss på lerfötter

» EU?!?

Jag har aldrig varit en älskare av EU. När vi 1994 hade en folkomröstning om medlemskapet röstade jag NEJ. Tyvärr ville ju etablissemanget som stod för överlägset de mesta propagandaresurserna att vi skulle gå med så den omröstningen gick som den gick. Sverige gick tyvärr med i EU. 2003 var det dags för nästa folkomröstning, då om anslutningen till Euron. Även nu stod etablissemanget för ett Ja och det svenska näringslivet satsade många sköna miljoner på att avskaffa den svenska kronan. Till all lycka stod svenska folket emot och folkomröstningen slutade i ett tydligt NEJ.

Ett Nej som många Ja-röstare i dag nog drar en lättnadens suck över, att en majoritet av svenska folket kunde stå emot övertalningen. I dag är det inte så många som dristar sig till att driva frågan om en svensk anslutning till Euron. Frågan är begravd. En gemensam valuta och valutapolitik i länder som är så olika är ett fiasko. Det innebär att den ekonomiska politik som förs ofta försämrar förhållandet i många länder istället för tvärtom. Tanken är FEL!

Frågetecken
Min stora invändning mot EU är att man lägger sig i för mycket, reglerar för mycket. Allt detta utan att i tillräcklig omfattning ta hänsyn till att det är mycket stora skillnader i förutsättningar för olika saker. Jag skulle vilja vara lite nostalgisk. En gång i tiden fanns det ett EEC och det fanns ett EFTA. Om man tittar i backspegeln så kan vi konstatera att EFTA (där t.ex. Sverige och Storbritannien var medlemmar) faktiskt stod för den goda idén. Detta medan EEC stod för de överdrivna illusionerna om att alla Europeiska länder var lika och att man därför skulle kunna skapa regler som var samma för alla medlemsländer.

Tyvärr blev resultatet att EFTA försvann när medlemsstaterna gick med i det som sedan blev EU istället. Och sedan dess har byråkratin bara växt, klåfingrigheten har växt och mycket tyder på att korruptionen och pengarullningen i allmänhet har växt. Dagens EU är en stor ångare som saknar kapten och som bara styr rakt fram utan någon hänsyn till vad som finns framför. Risken är att det slutar i ett skeppsbrott.

Ett exempel på den här klåfingrigheten där EU tror sig kunna reglera allt enligt devisen att alla medlemsländer ser ut på lika sätt och har samma förutsättningar kan vi se i det här beslutet. Snart är det slut med att kunna köpa lokalt producerad ekologisk sallad som står i en plastkruka. Vad bra att man lyckats komma överens om ett förbud för detta.

Däremot kan man inte komma överens om att hjälpas åt med att ta emot flyktingar som flyr för sitt liv. Eftersom alla medlemsländer inte vill ställa upp utan vissa styrs av rasistiska regimer så verkar effekten istället bli att inget land vill ställa upp. Att EU precis beslutat att gränskontrollerna som införts av bland annat Sverige är illegala struntar medlemsländerna dock i.

Men som sagt, ett beslut om att förbjuda odling av ekologisk sallad i en plastkruka, det beslutet går igenom.

EU är patetiskt!

Inga kommentarer: