lördag 23 juni 2018

EU-tankar

» 2 års Brexit

I dag är det tydligen exakt två år sedan som de brittiska väljarna chockade Bryssel och resten av EU. De brittiska väljarna visade ingen tacksamhet och lydde inte Makteliten utan röstade nog i ren protest Ja till att Storbritannien skulle lämna den Europeiska Unionen. Sedan dess har det förhandlats, diskuterats, protesterats och förhandlats igen om hur denna Brexit ska fungera egentligen. Hur ska man göra med alla regler som har samordnats? Hur ska det egentligen ske vid gränsen mellan Nordirland och Irland? Det är helt enkelt svårare och mer komplicerat att gå ur än det är att gå med.

Den europeiska unionen
Jag tillhörde de som röstade emot ett svenskt medlemskap i EU en gång i tiden. Och jag vill påpeka att jag inte ångrar den rösten. Jag tycker fortfarande att det var synd att Ja-sidan vann. Vårt grannland Norge valde att hålla sig utanför, och vi kan ju inte säga att Norge har gått i konkurs direkt. Men, sedan kommer vi till frågan hur jag ställer mig till en eventuell svensk Swexit? Jag vet faktiskt inte! Som jag sade, det är mycket enklare att gå in än att gå ut. Kanske är det så att nu har vi blivit medlemmar, så det får vi leva med. Det hade varit bättre att stanna utanför, men om det är bättre att gå ur - jag är mycket tveksam. Jag tror helt enkelt att det är svårare och inte minst dyrare att gå ur än det hade varit att ha stannat utanför från början.

Maktens herrar (och några damer) är livrädda för att Brexit-debatten ska sprida sig. Kritiken bland medborgarna mot EU är i många länder mycket stark. Skulle folkomröstningar hållas i alla EU:s medlemsländer så är det frågan om ifall inte utträdarna skulle vinna omröstningar i ett antal EU-länder. Detta innebär att debatten i frågan tystas ner och negligeras. Maktens män (och damer...) är livrädda för den diskussionen. Men kanske hade det varit bra om debatten nådde den inre EU-byråkratin så att man tog hänsyn till folkets åsikter när man fattar sina beslut. Beslut som ofta verkar vara mer av skrivbordsprodukter skapade av byråkrater än beslut som gjorts därför att det finns ett folkligt krav.

Då är det viktigare att media berättar att den. f.d. Hollywoodkändisen Gunilla Persson åkt fast för snatteri. Det avslöjandet har vi kunnat följa i media nästan varje dag en tid. Det står mer om detta i tidningarna än det står om debatten om EU:s framtid. Det enda som händer är att några övervintrande folkpa... f'låt liberaler skriver ett regelbundet debattinlägg om att Sverige måste ansluta sig till Euron. En diskussion som möts med en gäspning av resten av det politiska etablissemanget.

Inga kommentarer: