måndag 25 juni 2018

Avknoppad svans

» Idrott förbrödrar

Jo, det heter så ibland. Idrott förbrödrar! Att detta bara är rent struntsnack visar reaktionerna på nätet efter att Sverige i slutsekunderna förlorat mot Tyskland i fotbolls-VM. Inhopparen Jimmy Durmaz, som förorsakade en frispark som resulterade i ett tyskt ledningsmål, utsattes inom några minuter för det ena vidrigare påhoppet efter det andra. De rasistiska vidrigheter, hot mot hans familj och allt annat vidrigt som den Sverigedumokratiska svansen kan komma på vällde fram som dynga. Nu visade det sig att vidrigheterna inte hade så stort stöd från den vanliga svensken så den rasistiska svansen tystades ner av solidariska svenskar. Det svenska laget har ställt upp bakom Durmaz och det svenska fotbollsförbundet har polisanmält hotelserna och påhoppen. Kanske är det så att idrotten förbrödrar trots allt?

Älska din nästa
Själv undrar jag över hur stor skuld Sverigedumokraterna och dess svans har i att den här typen av vidrigheter släpps lös? Jag är övertygad om att skulden är stor. Jimmie Åkesson har gjort försök att rensa ut de värsta avarterna från partiet i ett försök att bli så rumsrena att man kan bli insläppta i den moderata famnen. Än så länge har han väl lyckats lite si och så med detta. Vi serveras ständigt nya avslöjanden om partiets medlemmar och deras liv på sociala medier på nätet. När det gäller att släppa in Sverigedumokraterna i värmen kan vi notera att Anna Kinberg Batra tidigare och Ulf Kristersson nu darrar lite på målet. Men inom Moderaterna (och Kristdemokraterna...) finns starka strömningar i den riktningen. Inom Moderaternas uppdragsgivare, alltså inom Näringslivet, har stödet för Sverigedumokraterna ökat markant. SD under Jimmie Åkesson har visat sig vara lätta att påverka i rätt riktning för direktörerna. Men verkligheten är ju lyckligtvis den att även om Sverigedumokraterna har ett ökat stöd så är motståndet mot partiet ännu större. En stor majoritet av väljarna vill inte ha något med Sverigedumokraterna att göra. Man vill inte ta i Sverigedumokraterna eller deras svans med tång ens.

Jag fick ett flygblad från den avknoppade svansen till Sverigedumokraterna i dag. Den del av den Sverigedumokratiska svansen som blivit avhuggen av SD:s ledning har ju bildat ett eget parti med namnet Alternativ för Sverige. Trots den stora svenskfixeringen inom det här "partiet" är ju namnet en import. Alternativ für Deutschland var ju först. Men att man hämtar sin inspiration från Tyskland är kanske inget som förvånar.

Inga kommentarer: