torsdag 31 maj 2018

World no tobacco day

» Internationella dagen mot tobak

I dag är det Internationella dagen mot tobak. En årlig dag som instiftats av WHO, FN:s hälsoorganisation. Något som ger mig en ny anledning att beklaga mig över rökares bristande hyfs. Jag har konstaterat att det måste vara något ämne i just tobaken som angriper hjärnan och begränsar dess funktion. Rökare lider helt enkelt av en hjärnskada som begränsar deras förmåga att handla anständigt gentemot andra. Det är dock egentligen inte rökaren som "lider" utan istället alla vi andra.

En av många cigarettfimpar
Vi kan börja med nedskräpningen. En mycket stor andel av allt skräp som slängs i vår närmiljö härstammar från tobaksmissbruket. Allra värst är rökare. Det slängs på tok för mycket på trottoarer, i buskage, på järnvägsperronger osv. Det är allt, från glasspapper via ölburkar till godispapper osv. Men det klart vanligaste är cigarettfimpar! Jag är helt övertygad om att glassätaren i allmänhet inte bara slänger sitt papper på marken. De flesta letar upp en papperskorg eller stoppar det helt enkelt i fickan tills dom kommer hem. Det samma gäller för öldrickaren eller godismissbrukaren. Alldeles för många släpper sitt avfall bara på marken, men de flesta gör faktiskt inte på det viset.

Men, så kommer vi till rökaren. Ta och studera en rökare som står och väntar på ett tåg på perrongen. Någon som står och väntar på bussen. Någon som står med några kompisar och bara snackar i ett hörn. Eller som är ute och promenerar medan hen röker en cigarett. Vad händer med fimpen när hen har rökt färdigt? Letar man efter en askkopp? Lägger man fimpen i cigarettpaketet? Nä, de allra flesta rökare släpper bara fimpen ner på marken. I några fall kanske man trampar på den också. Eller också sprätter man iväg den några meter. Det är uppenbart att rökare fått så allvarliga hjärnskador att man tror att det är så man ska göra. Fimpen på marken försvinner sedan på något mirakulöst sätt - tror man uppenbarligen. Att tänka så långt som att det mesta som är kvar är filtret på cigaretten. Detta har till uppgift att samla upp så mycket som möjligt av gifterna. Det är detta som vår miljö är totalt nedlusat av.

Jag är arg
En snusare stoppar i allmänhet sin använda prilla i ett fack i snusdosan. Alltså borde cigarettproducenterna åläggas att deras cigarettpaket ska vara utformade på samma sätt. Kanske skulle detta få några cigarettrökare att begripa att man inte slänger fimparna på marken. Tyvärr är jag pessimist.

Ett annat problem med rökare är deras stora generositet med att dela med sig av sin stank. Att ställa sig i en väntkur och vänta på tåg eller buss är ofta omöjligt eftersom där sitter/står redan en eller flera rökare och bolmar på friskt. Vid ingången till olika ställen står ofta en grupp rökare och förpestar. Ofta trots att det står anslag om att inte göra detta. Att ha balkongdörren öppen en varm sommarkväll blir ofta omöjligt sedan en eller par av grannarna ska ta sitt kvällsbloss - ute på balkongen. Stanken inne i den egna lägenheten med öppen balkongdörr är ofta obeskrivlig. Jag förstår att rökaren inte röker inomhus. Tyvärr hamnar hens stank inne hos grannen istället. Vi ska inte tala om uteserveringar.

Vi har flera turistorter som tvingats stänga för städning av badstränderna från alla slängda cigarettfimpar. På många håll har man infört rökförbud på badstränderna eftersom rökare totalt saknar anständighet. Vi har lyckligtvis, trots motstånd från en hel del håll, nya lagar på gång som ytterligare begränsar rätten att röka fritt där andra människor också vistas. T.ex. uteserveringar, lekplatser och järnvägsperronger. Men det är egentligen en skandal att det ska behövas lagar när det enda som hade behövts är anständighet. Men, som sagt, det är uppenbart att tobaken skadar hjärnan och helt blockerar känslan av anständighet och hyfs.

Inga kommentarer: