tisdag 5 juni 2018

Grubblerier

» SCB

Så har då SCB presenterat sin väljarundersökning. En undersökning som omfattar många fler tillfrågade än alla dom andra undersökningarna. Detta gör att den är något mer tillförlitlig än resten av dussinundersökningarna. Och visst innehåller den en hel del spännande förändringar.

I kampen mellan blocken så kan vi konstatera att de fyra borgerliga partierna sedan valet tappat 0,8 procentenheter och får sammanlagt 38,6%. De tre rödgröna partierna i sin tur får sammanlagt 40,0% men har tappat sammanlagt 2,6 procentenheter. Till detta kan läggas att Kristdemokraterna skulle gjort sorti från Riksdagen.

Frågetecken
Den stora vinnaren i SCB:s undersökning (jämfört med valet 2014) är Sverigedumokraterna som med 18,5% har gått upp med 5,6 procentenheter. Det finns ytterligare två vinnare sedan valet. För övriga partier är det inte så muntra miner. Centern får 8.7% (+2,6) och Vänsterpartiet får 7,4 (+1,7). Alla de andra fem partierna har minussiffror i rumpan. De stora förlorarna är regeringspartierna, där Socialdemokraterna får 28,3% (-2,7) och Miljöpartiet får 4,3% (-2,6). På den borgerliga sidan borde nervositeten faktiskt också vara stor. Kristdemokraterna har lyckats sämst i det borgerliga blocket, 2,9% (-1,7) är en katastrof för Kd och Ebba Busch Thor. Även Jan Björklund borde känna en viss nervositet. Liberalerna får 4,4% (-1,0) och närmar sig oroväckande spärrgränsen. Även Moderaterna har sedan valet tappat, Ulf Kristersson får 22,6% (-0,7 sedan valet).

Vad innebär de här siffrorna för en regeringsbildning? Egentligen inte så mycket jämfört med situationen i dag! Stefan Löfven ska känna en stor tacksamhet för att läget inte är ännu sämre för Socialdemokraterna. Miljöpartiet ska inte känna sig allt för säkra, spärrgränsen ligger oroväckande nära. Vänsterpartiet befäster sin ställning som Sveriges femte största parti och en skicklig partiledare i Jonas Sjöstedt och en självmordspolitik i form av högervridning av Socialdemokraterna bådar gott, för Vänsterpartiet alltså.

På den borgerliga sidan är som sagt läget akut för Kristdemokraterna. Jan Björklund ska nog börja bita på naglarna. Liberalerna ligger oroväckande nära spärrgränsen. Moderaterna kan dra en suck av lättnad. Raset från valet har bromsats upp av Ulf Kristersson som än så länge kan surfa på nyhetens behag. På den borgerliga sidan är det Annie Lööf som är den enda lysande stjärnan. Men, för att bilda en borgerlig Högeralliansregering krävs faktiskt ett aktivt stöd av Sverigedumokraterna. Något som jag är tveksam till om Annie Lööf känner sig intresserad av. Jan Björklund går nog med på vad som helst om han kan dra en suck av lättnad över att ha räddat partiet kvar i Riksdagen. En S + Mitten-regering får inte heller majoritet.

Det kommer nog att krävas en hel del pusslande och förhandlande om det ska gå att få ihop en regering med de här siffrorna. Det intressanta är det faktum att de tre Rödgröna partierna skulle vara större än det Borgerliga blocket. Detta gör att de borgerliga behöver aktivt stöd av Sverigedumokraterna för att fälla en S-regering eller för att själva bilda en regering. För att få ihop en majoritetsregering krävs att två av de tre stora S + M + Sd går samman! Ingen av dessa tre kan få ihop en realistisk majoritet tillsammans med småpartier.

Inga kommentarer: