måndag 4 juni 2018

Den som frågar får svar

» Förvånade?

Pengar luktar inte
Det var ett tag sedan jag funderade över alla väljarundersökningar som nu inför valet står som spön i backen. Man kan i princip fråga vilken grupp som helst hur dom tänker rösta - och dessutom några grupper till. I ett nyhetsbrev från Dagens Handel ser jag att dom frågat ett urval av landets butikschefer hur dom har tänkt rösta. Och det är ju en spännande undersökning. Låt oss säga att butikscheferna har lite annorlunda åsikt än deras personal och deras kunder.

Störst stöd har Moderaterna, som får 50% av rösterna bland butikscheferna. På andra plats kommer Sverigedumokraterna med 24%. På tredje plats kommer Centerpartiet som får stöd av 8% av butikscheferna. På fjärde plats hittar vi Kristdemokraterna som får stöd av 5%. Socialdemokraterna kommer på femte plats med 4,5% följda av Liberalerna med 3% och Feministiskt Alternativ som får 0,5% (vilket tydligen är 1 röst). Vi kan notera att Vänsterpartiet får 0 röster liksom Miljöpartiet medan andra partier får 3,5%. En intressant fråga är vilket parti det är eftersom tom FI är representerade i undersökningen.

Vi kan hur som helst konstatera att butikscheferna inte är särskilt miljöintresserade. Centern är ju också underrepresenterade medan Miljöpartiet är utplånade. Butikschefernas miljöintresse handlar tydligen bara om miljöintresse om dom kan tjäna slantar på det. Istället får alltså M + Sd 75% av rösterna. Av detta kan vi utläsa vilken syn på kunderna som butikscheferna har. Det ska påpekas att mer än hälften av de tillfrågade kommer från ICA medan resten är fördelade på de andra livsmedelskedjorna.

Vi kan alltså lära oss att butikscheferna inte verkar ha så hög tro om sina kunder och personal! Fast det förvånar inte att dom har den människosynen....

Inga kommentarer: