torsdag 1 december 2016

Siffernisse njuter

» Det ser ganska bra ut

SCB:s stora väljarundersökning har offentliggjorts i dag. Det ser faktiskt ganska trevligt ut på de flesta håll. SCB gör den här undersökningen två gånger om året. Den är mycket mer tillförlitlig än de månatliga undersökningar som olika institut gör för olika tidningar. Dels handlar det om att man har mångdubbelt fler tillfrågade och till detta gäller att man använder lite mer vetenskapliga (men dyrare...) metoder. Hur som helst tycker jag att det ser bra ut på de flesta områdena. Man kan ju göra en jämförelse med situationen för ett halvår sedan, men också med senaste valet. I min redovisning här så är den första siffran förändring sedan valet och den andra sedan förra undersökningen för ett halvår sedan.

Vänsterpartiet

Socialdemokraterna 29,2% (-1,8 / -0,3)
Moderaterna 22,8% (-0,5 / -1,9)
Sverigedemokraterna 17,5% (+4,6 / +0,2)
Vänsterpartiet 7,7% (+2,0 / +0,9)
Centerpartiet 7,1% (+1,0 / +1,0)
Liberalerna 5,0% (-0,4 / -0,4)
Miljöpartiet 4,5% (-2,4 / -0,2)
Kristdemokraterna 3,1% (-1,5 / +-0)

Vi kan alltså se att de tre Rödgröna partierna behåller sin ledning. Försprånget är lägre än vid valet, men har ökat sedan för ett halvår sedan.

Vad det gäller de enskilda partierna så har Socialdemokraterna fortsatt med sin negativa utveckling, precis som regeringskollegan Miljöpartiet. Däremot verkar Miljöpartiets nedgång ha bromsats. Kanske är man nu nere i bara basväljaren? Däremot har Vänsterpartiet en stadigt pågående uppgång och partiet är nu störst av de fem mindre partierna och ligger på en klar fjärdeplats. Även Centerpartiet har en uppgång, något man ju är ensam om inom det borgerliga blocket. Moderaterna har tappat hela den uppgång man haft innan - och lite till. Anna Kinberg Batras succé får nog sägas vara ganska begränsad. Folkp... f'låt Liberalerna har inte heller så mycket att glädjas åt, det går sakterliga nedåt. Kristdemokraterna ligger kvar stadigt förankrade på rekordlåga siffror. Ebba Busch Thor har mycket att göra om partiet ska lyckas överleva nästa val. När det gäller Sverigedumokraterna är, som jag påpekat flera gånger tidigare, uppgången över och partiet ligger numera ganska rejält stilla.

Ett val med de här siffrorna skulle egentligen inte göra någon skillnad. Förutom att de Rödgrönas ledning över de Borgerliga skulle ökat eftersom Kristdemokraterna ju skulle åkt ut. En annan intressant fråga är egentligen vilken effekt på opinionen det har när nu de Borgerliga och SD i gemensam kraft röstar Nej till förslag (t.ex. Flygskatten, vinstbegränsningar i den privatiserade omsorgen och skolan samt kraven på drägliga villkor vid upphandlingar) som har ett ganska stort folkligt stöd långt in bland de borgerliga supportrarna. Lite om den saken tänkte jag fortsätta med i morgon.

Inga kommentarer: