onsdag 28 december 2016

Mitt i semesterveckan

» Ännu ett bevis för min teori

Visst blir man lycklig när politiker gör precis som "man vill" för att bevisa mina teorier. Jag har ju i ett antal inlägg på min blogg försökt argumentera för min teori om att vi är på väg att få två "nya" politiska block. Dels ett Högerblock som består av Moderaterna + Kristdemokraterna + Sverigedumokraterna. Och, som motsats till detta ett Mittenblock som då består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Sedan ett litet Vänsterblock som i så fall består av Vänsterpartiet + Feministiskt Initiativ.

Vad händer då när jag spekulerat i det här ett antal gånger på kort tid? Jo, Kristdemokraternas Ebba Busch Thor argumenterar i en intervju i Dagens Nyheter för att Kristdemokraterna ska vara redo att efter nästa val med stöd av Sverigedumokraterna tillsätta moderaten Anna Kinberg Batra som statsminister. Mycket tyder på att Anna Kinberg Batra kommer att acceptera att "få makten" med stöd av Sverigedumokraterna. Däremot är jag alltså tveksam till om Centern och Liberalerna är intresserade av att komma till makten med hjälp av Sverigedumokraterna, och då alltså samtidigt vara beroende av Jimmie Åkessons nåder för att få igenom sin politik och kunna sitta kvar.

Ebba Busch Thors högervridning (tillsammans med Anna Kinberg Batras likaså högervridning) är alltså på väg att skapa detta Högerblock som jag faktiskt inte tror att Annie Lööf och Jan Björklund är intresserade av att ingå i. Istället tror jag att en högervridning inom socialdemokratin gör ett Mittenblock tillsammans med mittenpartierna till en trolig skapelse. Ett block som ju faktiskt har en möjlighet att få majoritet i ett riksdagsval.

Även Aftonbladet har nu publicerat en undersökning om vårt förtroende för partiledarna som gjorts av Inizio. Undersökningen visar ungefär det samma som den tidigare jag tyckt till om. Dvs det går uppåt för Annie Lööf och rejält dåligt för Anna Kinberg Batra. Anna Kinberg Batra är den enda partiledare som vårt förtroende har minskat för. I övrigt har vi faktiskt fått ett ökat förtroende för våra politiker, speciellt Annie Lööf har fått en rejäl ökning. Undersökningen visar att Ebba Busch Thor ligger i botten tillsammans med Miljöpartiets båda språkrör. I toppen har vi Annie Lööf följt av Stefan Löfven, Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt.

Undersökningen visar att kvinnor har mest förtroende för Stefan Löfven, Annie Lööf och Jonas Sjöstedt med Ebba Busch Thor i den absoluta botten. Mansligan leder Jimmie Åkesson före Annie Lööf och Jan Björklund med Miljöpartiets språkrör i botten. Bland ungdomar är det Jonas Sjöstedt som leder före Annie Lööf och Stefan Löfven. Här hittar vi Anna Kinberg Batra, Ebba Busch Thor och Jan Björklund i botten. Slutligen finns det en lista över vilken partiledare vi har minst förtroende för, och här vinner inte förvånande Jimmie Åkesson.

Visst är det spännande med siffror. Man kan välja de siffror som passar de egna preferenserna och strunta i dom andra. Det känns lite motigt att konstatera att kvinnor verkar intelligentare än män och att det ser bra ut för framtiden med tanke på ungdomarnas syn på det hela.

Inga kommentarer: