måndag 26 december 2016

I väntan på Urd

» SD och julens budskap

Karl Bertil Jonsson
En klassiker under den svenska julen är Karl-Bertil Jonsson på TV - varje Jul. Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton har visats av SVT på Julafton varje år sedan 1975 och den uppskattas fortfarande av i princip varenda svensk. Trodde jag alltså! Men det finns faktiskt de som inte uppskattar Karl-Bertil Jonsson äventyr. En är sverigedumokraten Linus Bylund som på självaste Julafton twittrade: - "Nån måste säga det. Karl-Bertil Johnsson är en omogen liten tjyvunge vars grundläggande syn på rätt och fel är ytterst tveksam." Linus Bylund sitter i dag i riksdagen för Sverigedumokraterna och har tidigare varit stabschef på partiets kansli. Mitt tips till Linus skulle varit att först kontrollera stavningen en annan gång innan han yttrar sig (han heter Jonsson inte Johnsson) och att sedan fundera lite kort över vilket budskap som Tage Danielsson ville förmedla med sin berättelse. Fast när Linus får den uppmaningen är hans reaktion: - "Budskapet är att det är ok att begå brott mot människor om man finner det lämpligt. Extremt puckat." Nu ska jag inte säga i klartext vad jag tycker om Linus Bylund och hans sätt att resonera eftersom jag försöker att hålla ordvalet på den här bloggen på en anständig nivå - i motsats till hur en del i den Sverigedumokratiska svansen uttrycker sig på nätet.

Men jag har ett litet lästips till den där Linus. Leta fram Svenska Dagbladet från Julafton, om du nu läser så avancerade texter, och bläddra fram till sidan 6 i Näringslivsbilagan och läs krönikören Andreas Cervenkas lilla julsaga. Jag är säker på att den kan höja din adrenalinnivå ytterligare ett steg. För det är väl något som du verkligen njuter av? För de som inte har en gammal Svenskan tillgänglig så finns den lilla sagan att läsa här också.

» Siffernördens högtidsstund

Sverigedumokraterna
Siffernörden bakom den här bloggen har i helgen gottat sig åt en artikel i Svenska Dagbladet som detaljstuderat Sifo:s väljarundersökningar under året. Den här granskningen visar t.ex. att Sverigedumokraternas framgångar har passerat sin höjdpunkt och nu är det utförslöpan som gäller. En fingranskning visar att det är främst kvinnor och LO-medlemmar som nu lämnar Sverigedumokraterna. Man börjar helt enkelt inse att partiet inte är ett seriöst politiskt parti utan bara en samling populistiska pajasar med ursprung i nazismen som försöker surfa på en våg av rasism och främlingsfientlighet. Egentligen är det faktiskt förvånande att detta inte hänt tidigare. Uppenbart är att sverigedumokrater är immuna mot att göra bort sig. Någon gång måste väl ändå svenska folket inse detta?

Modeaterna
Samma granskning visar att Moderaternas högervridning under Anna "Stockholmare är smartare än lantisar" Kinberg Batra, som i jakten på SD-väljare valt att distansera sig från Fredrik Reinfeldts "Nya" Moderaterna, inte varit någon stor framgång. Även Moderaternas topp är passerad, och granskningen visar att det är främst i Stockholm som man tappar stöd. Från att traditionellt ha varit större än Socialdemokraterna i Huvudstaden så är partierna numera ungefär jämnstarka. Kan det borgerliga fiaskot med NKS och andra upphandlingar också ha spelat in? Hur som helst verkar faktiskt stockholmarna smartare än jag trodde! En annan nyhet jag väntar på är nyheten att Fredrik Reinfeldt inte förnyat sitt medlemskap i partiet. Visst vore det en mediesnackis?

Centerpartiet
Ett parti på frammarsch är istället Centerpartiet under Annie Lööf. Hon upplevs nog också som mer lockande än den ganska tråkiga Anna Kinberg Batra. Partiet har i dag ett stöd som är högre än på många årtionden. SvD:s granskning av Sifo:s siffror visar att det är missnöjda moderater i främst Storstockholm som ligger bakom Centerns stora framgångar. Antagligen ses Centern som ett lite mer "anständigt" parti av allmänborgerliga väljare när nu Anna Kinberg Batra driver ut Moderaterna allt längre ut på högerflanken i ett försök att locka till sig SD-väljare. Själv har jag dock personligen mycket svårt för Annie Lööfs ofta extrema marknadsliberalism. På den punkten ligger hon ofta ännu längre ut på flanken jämfört med Anna Kinberg Batra.

Socialdemokraterna
Ett annat parti som just nu har lite framgångar i opinionen är Socialdemokraterna. Från de extremt låga siffror som Stefan Löfven skapat för socialdemokratin så har en viss återhämtning mot mer normala siffror på stödet kommit. Stödet för Socialdemokraterna bland LO-väljare har ökat märkbart. Från att när det varit som värst varit lika många LO-väljare som stödde Sverigedumokraterna som stödde Socialdemokraterna har nu Sossarna återtagit dominansen. Det ska dock påpekas att Socialdemokraterna fortfarande ligger mycket lågt i opinionen jämfört med traditionella siffror. Det är många traditionella arbetarväljare som måste återvända från Sverigedumokraterna till Socialdemokraterna innan det är ordning på torpet. Låt oss hoppas att detta återvändande sker genom att allt fler inser att SD är en bluff, inte genom att S närmar sig SD.

För övrigt tror jag fortfarande på min teori om att vi är på väg att få två nya block i svensk politik. Det är allt mer märkbart att den borgerliga högeralliansen är på väg att rämna. Dagens förhållande är långt från det gemensamma badet i Maud Olofssons badtunna. Istället är vi på väg att få ett Högerblock med Moderater, Kristdemokrater och Sverigedumokrater och ett Mittenblock med Socialdemokrater, Miljöpartister, Centerpartister och Liberaler. Och då alltså en litet Vänsterblock med Vänsterpartiet (och Feministiskt Initiativ...). Om detta är en positiv eller negativ utveckling kan däremot diskuteras? Det största hotet mot denna utveckling är nog att Moderaterna och Kristdemokraterna inser att deras högervridning inte lönar sig opinionsmässigt. Men faktum är att jag tror att trycket underifrån från gamla lokala traditionella gammelmoderater är så stort att AKB fortsätter högervridningen. Som jag känner det idag är dessutom chansen / risken för att KD blir kvar i Riksdagen efter nästa väl lika stor som att FI ska lyckas ta sig in.

Inga kommentarer: