måndag 19 december 2016

Om olika verkligheter

» Om det där med ledande frågor

Privatiseringsfanatikerna (och allra helst de som tjänar multum på just privatiseringar) är lite oroliga över att det finns ett stort stöd bland svenska folket för att faktiskt införa begränsningar i deras möjlighet att plocka ut en massa pengar till sina egna konton från skattebetalarnas gemensamma konto. Om svenska folket tycker fel så måste det ju bero på att dom lurats till att svara fel. I ett debattinlägg i Svenska Dagbladet har därför tre av dessa VD:ar gått ut till storms mot att verkligheten ser fel ut. Att svenska folket blivit lurade att tycka fel! De tre, Thomas Berglund (vd Capio), Liselott Kilaas (vd Aleris) och Daniel Öhman (vd GHP Specialty Care) hävdar i sin artikel: - "Men som man frågar får man som bekant svar. I många fall har frågorna i tidigare opinionsundersökningar varit ställda på ett sätt som insinuerat att skattepengar används ineffektivt och går till vinst i stället för att producera vård". Alltså bestämde de tre sig för att göra en egen opinionsundersökning. - "Därför ville vi veta vad svenska folket har för åsikt om frågan är baserad på hur det ser ut i verkligheten. Vi bad därför Sifo utföra en opinionsundersökning med följande frågeställning":

Vems pengar
"Tycker du att landstingen ska köpa vård från privata vårdgivare om det är billigare än den offentliga vården och har minst samma kvalitet eller tycker du inte det?"

DET är ju verkligen inte en ledande fråga! Den påstår ingenting utan är helt neutral. En perfekt fråga för en opinionsundersökning. Fast egentligen borde faktiskt svaret varit en besvikelse för de tre VD:arna. Om det är både billigare och bättre så tycker faktiskt fortfarande nästan var tredje svensk att vi inte ska ha någon privat vård (31%) och bara precis över hälften vill privatisera vården (56%).

Den intressanta frågan är ju i vilket fall vården är bättre eller sämre, om anställningsvillkoren för personalen är sämre eller bättre och om det blir billigare eller dyrare även när vi har lagt till det offentligas kostnader för upphandling, överklagande, kontroller, faktureringar osv osv. Jag tycker de tre VD:arna även i fortsättningen ska känna en stor oro för att deras bonus och miljonlöner kanske inte är så säker i framtiden.

» Vem daltar med vem?

Moderatledaren Anna Kinberg Batra har problem och börjar få panik. Istället för ökade opinionssiffror när hon fjäskar för Sverigedumokraterna så tappar hon istället ännu mer stöd. Alltså måste AKB se till att hon får tidningsrubriker. Därför har hon i dagarna gått ut och krävt att Rikspolischefen Dan Eliasson ska få sparken. Den av Högeralliansen genomdrivna nya centraliserade polisorganisationen som ska genomföras av Dan Eliasson har - enkelt uttryckt - blivit ett fiasko. Eftersom det inte kan bero på hur organisationen ser ut att det blivit ett fiasko (dom har ju själva beslutat om den) så måste det ju vara den som genomför den som bär skulden.

Anna Kinberg Batra
Jag vill för övrigt påpeka att jag inte tillhör Dan Eliassons fan-club. Jag har jobbat på Försäkringskassan och jobbar på Migrationsverket. Dan Eliasson har varit GD just på dessa ställen tidigare. Han borde inte fått jobbet han har. Men att polisorganisationen ser ut som den gör ska inte han ha skulden för. Det får faktiskt Moderaterna själva ta på sig.

För övrigt tycker jag att Anna Kinberg Batra ska sluta förfölja Fredrik Reinfeldt. I sitt jultal gick hon till ett grymt överfall på Fredrik Reinfeldt när hon hävdade att det var dags att "sluta dalta" med de som lever på bidrag. En av dessa är ju Fredrik Reinfeldt som fortfarande får full statsrådspension trots att han tjänar multum på alla sina nya uppdrag. Fast dom pengarna stannar i det egna bolaget och tas inte ut i lön så att det kan betalas ut skattepengar till honom i bidrag istället.

För attacken handlar väl inte om de som lever på bidrag som precis räcker till mat och boende och inget annat? Något som ingen väljer. Snälla AKB, det "daltas" inte med bidragstagare. Dom förnedras i vårt samhälle. Du vet faktiskt inte vad du pratar om. Du lever i en annan isolerad och skyddad värld utan kontakt med de som är hänvisade till det du kallar "bidrag". Vilket i allmänhet snarast är försäkringar som man en gång betalt in avgifter för. Skäms Anna Kinberg Batra! Skäms!

» Dagens citat

LO
Svenskt Näringsliv
Svenskt Näringsliv och LO har förhandlat om möjligheterna till att genom att skapa "enkla jobb" förbättra möjligheten för nyanlända till Sverige att komma in på arbetsmarknaden. I helgen förklarade plötsligt Svenskt Näringsliv att LO stängt dörren för samtalen. Något som fick LO att tända på alla fyra cylindrar. - "Det är inte sant" enligt LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Som fortsatte med: "De vill bara måla upp LO som nej-sägare. Det Svenskt Näringsliv går ut med nu är ljug rakt igenom" förklarade man från LO som fortsatte med: - "Har medvetet ljugit och trixat" om Svenskt Näringsliv. Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne preciserar med: "Jag har inte påstått att LO har brutit någon förhandling, utan det här handlar om att givet vad LO har sagt så är vår samlade bedömning att man inte är beredd att göra vad som krävs". Förenklat så berättar Carola Lemne att eftersom LO inte vill köpa Svenskt Näringsliv krav rakt upp och ner så är det ingen mening med att förhandla. Jag tror faktiskt att LO:s teori om att det är Svenskt Näringsliv som aldrig lyckats få mandat till förhandlingar från sina medlemsföreningar som ligger bakom att man fick "stänga dörren".

För övrigt har jag alltid problem när organisationer har en VD i toppen och inte ordförande.

Inga kommentarer: