lördag 24 december 2016

God Jul önskas ALLA

» Om synen på demokrati

Israel brukar ju hävda att Israel är den enda demokratin i området. Med demokrati menar man då att man har ett demokratiskt styrelseskick för sina egna innevånare. Däremot bryter ju Israel hela tiden mot internationella lagar och har genom ockupationen av Palestina ett apartheidliknande förhållande till den palestinska befolkningen på ockuperad mark. I dagarna kritiserade FN:s säkerhetsråd Israel för den ständiga utbyggnaden av judiska bosättningar på ockuperad palestinsk mark. Internationella lagar förbjuder en ockuperade stat att flytta in sin egen befolkning på ockuperad mark och då samtidigt tränga ut den befolkning som redan bor i området. Det remarkabla med Säkerhetsrådet beslut var att USA denna gången inte lade in sitt veto mot beslutet. USA:s FN-ambassadör Samanta Power motiverade USA:s uteblivna veto med att de israeliska bosättningarna på ockuperad mark är så omfattande att dom omöjliggör att i framtiden skapa två självständiga stater, som ju är det mål som finns och som även Israel formellt har accepterat.

Margot Wallström: - "Resolutionen innebär ett viktigt folkrättsligt klargörande av världssamfundets syn på bosättningarna, utgör en grund för Sveriges kommande arbete i säkerhetsrådet och kan bidra till att skapa hopp hos unga i regionen om en framtida tvåstatslösning där Israel och Palestina kan leva sida vid sida i fred och säkerhet."

Carl Bildt: - "Today’s resolution condemning Israel settlements is probably the most substantial policy decision coming out of UN for years."

De israeliska bosättningarna som byggs på ockuperad palestinsk mark har just som syfte att omöjliggöra en tvåstatslösning. Hur ska en palestinsk stat se ut om det finns mängder av stora "öar" inne i staten som befolkas av medborgare i en annan stat? Hur har Israel tänkt? Är det meningen att alla de israeler som bor i bosättningarna ska återvända till Israel när tvåstatslösningen genomförs? Ska dom istället bli medborgare i den palestinska staten? Eller är tanken möjligen att alla bosättningar ska vara små öar som tillhör staten Israel inne i staten Palestina? Jag kan inte se någon annan lösning. Som alla förstår finns det alltså inget intresse för att skapa en tvåstatslösning från Israels sida. Den intensiva bosättarpolitiken har helt enkelt till syfte att göra denna tvåstatslösning omöjlig. Det är just denna insikt som ligger bakom beslutet i FN:s säkerhetsråd.

Fast det är naturligtvis ett beslut som Israel är aggressivt irriterade över. - "Det blir en seger för hat och våld" sade Israels FN-ambassadör Danny Danon. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu deklarerade omedelbart att Israel kommer att strunta i FN:s beslut. USA har tidigare lagt in sitt veto mot liknande beslut, men uppenbart är att Obama-administrationen blivit allt mer irriterade över Israels medvetna politik för att förhindra en fredlig lösning på konflikten. Att den palestinska administrationen inte fungerar demokratiskt och att det finns stora palestinska grupper som inte vill ha fred och som inte heller accepterar en tvåstatslösning ger inte Israel rätt att bryta mot internationella lagar. Uppriktigt sagt vet jag inte vilken lösning som dagens extrema israeliska ledning vill ha på konflikten. Det sätt på vilket man agerar kommer ju aldrig att kunna skapa en fred eftersom man bygger upp ständiga konflikter. Nu har Israel kallat hem sina ambassadörer från de länder som lade fram resolutionen, Nya Zealand och Senegal, och avvaktar maktskiftet i Washington. Sedan räknar man väl med att kunna göra precis som man vill med det palestinska folket utan att USA under Donald Trump bryr sig. Men någon fred lär det inte bli - tvärtom!

God Jul

Inga kommentarer: