fredag 23 december 2016

I morgon får ni julklappar

» Mer som bekräftar min teori

Nu har även Novus släppt sin väljarundersökning som dom gör för TV4. Även denna bekräftar min teori från de senaste dagarna. Det nya Högerblocket (med M + Sd + Kd) tappar i stöd (-1,2 där Moderaterna står för hela raset) medan ett nytt Mittenblock (S + C + L + Mp) ökar (+1,6 där det är Centern och Socialdemokraterna som ökar). Anna Kinberg Batras högervridning av Moderaterna skrämmer bort fler väljare än vad det lockar. Sverigedumokraternas storhetstid är över. Kristdemokraterna har gjort sitt i svenskt rikspolitik. I mitten lockar Centern till sig en hel del missnöjda supportrar från det som var Fredrik Reinfeldts nya Moderaterna. Socialdemokraternas bottennivå är nog passerad, men det är långt kvar till siffror som skulle göra traditionella sossar nöjda. Stefan Löfvens högervridning är inte heller någon framgångssaga. Liberalerna för en tillvaro i glömska och Miljöpartiet har blivit ett "etablerat" parti. Det är inte bra för opinionssiffrorna. När den här formationen med ett Högerblock och ett Mittenblock står klart för väljarna tror jag att stödet för Vänsterpartiet kommer att öka ytterligare.

Ett annat bevis på samma utveckling är Novus Förtroendetoppen. Från att ha varit den partiledare som flest haft förtroende för så har Anna Stockholmare är smartare än lantisar Kinberg Batra trillat ner till delad andraplats. Annie Lööf har passerat och Stefan Löfven är ifatt. Den stora vinnaren är faktiskt Jan Björklund som ökat från 18-22% men ligger på 4:e plats. De andra vinnarna är Stefan Löfven som ökat från 24-26% och Annie Lööf som ökat 27-28%. Anna Kinberg Batra är som sagt den stora förloraren som rasat rejält från 33-26%. Andra förlorare är Ebba Busch Thor som tappat från 13-11% och Isabella Lövin som trillat från 12-10%. Även Jimmie Åkesson har tappat från 21-20% medan Jonas Sjöstedt med 20% och Gustav Fridolin på 11% ligger stilla. Visst är det spännande med siffror. Dessutom blir det roligt när det går i rätt riktning. Ropen skalla - siffror åt alla!

» Lite allmänt om återhållsamhet

När det är dags för löneförhandlingar finns det aldrig något utrymme. När arbetsköparna yttrar sig om de fackliga organisationernas krav så går det i princip ständigt ut på att kraven kommer att driva svensk företagsamhet i konkurs. Alla krav på över 0,4% är totalt ansvarslösa och egentligen skulle det nya löneavtalet sluta på Noll. Fast, det finns de som inte behöver föra några förhandlingar. Till vissa finns det alltid slantar! I Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga kunde vi i dag läsa om det svenska näringslivets toppar och deras inkomster och löneutveckling. Låt mig säga som så att om vanliga knegare hade haft samma inkomstutveckling hade jag också trott på domedagsprofetiorna om konkurs. Topp-tio tjänar 201 miljoner och har utan att överdriva haft en utveckling som varit bättre än 2%. Det handlar helt enkelt om en sjuk girighet där det handlar om att ha flest nollor att skryta med på bankkontot. SvD:s Carolina Neurath kommenterar girigheten med: - "När några utvalda finanstoppars löner ökar med drygt 25 procent är det som att ge Jonas Sjöstedt (V) ett nysvarvat slagträ i julklapp." Uppriktigt sagt så tror jag att det är fler än Jonas Sjöstedt som drar en del slutsatser av dessa siffror. Det intressanta är att dessa girigbukar uppenbarligen inte tänker med hjärnan när det gäller att roffa åt sig. Dom vet inte vad skam är, den skyms av sedelbuntarna. När Jonas Sjöstedt kommenterar med "provocerande" så är detta ju egentligen ett "understatement". Ropen skalla - procenter till alla!

Inga kommentarer: