lördag 7 oktober 2023

Mer våld

» Och ännu mer våld och död.

Den militanta palestinska gruppen Hamas gjorde under dagen en massiv attack mot Israel. En attack som uppenbarligen totalt överraskade Israel. Vad jag förstått har omkring 100-talet israeler dödats. De flesta helt oskyldiga civila. Naturligtvis svarar den israeliska militären (som är helt överlägsen i militär kapacitet) med massiva bombningar av Gaza. Gaza är bland världens mest tättbefolkade områden. En liten palestinsk enklav som är utsatt för en massiv israelisk blockad. De israeliska attackerna har dödat mer än 200 palestinier. De flesta helt oskyldiga civila.

Naturligtvis kommer detta att följas av nya protester och attacker både på Västbanken och från Gaza med flera döda. Som kommer att följas av nya attacker av den totalt överlägsna israeliska militären med ännu fler döda. De flesta helt oskyldiga civila. Och nya hämndaktioner med fler döda och nya hämndaktioner med ännu fler döda. De flesta helt oskyldiga civila.

Grunden till allt detta våld är en israelisk ockupation av Palestina. En politik där man ständigt skapar nya bosättningar på ockuperad mark. Där man i brott mot alla internationella lagar flyttar in sin egen befolkning på ockuperad mark samtidigt som man tränger bort den befolkning som redan bor där och verkar där.

Det finns en internationell överenskommelse om en tvåstatslösning. Där Israel och Palestina ska kunna leva bredvid varandra i fredlig samexistens. I denna internationella överenskommelse ingår att staden Jerusalem ska vara en gemensam stad för judar, kristna och palestinier. Men, Israel har totalt punkterat denna inriktning. Man har annekterat hela Jerusalem och gjort denna till en judisk stad i Israel. Man flyttar ständigt in nya judiska bosättningar på ockuperade Västbanken. Man har här skapat en apartheidliknande stat.

Det är dags att samtidigt som vi ställer krav på att palestinska grupper som vi valt att terrorstämpla ska upphöra med attacker så måste vi ställa krav på Israel att omedelbart avbryta ockupationen av Palestina. Judar har rätt att leva i fred. Men, palestinier har också rätt till sin egen stat och att få leva i fred.

NU!

Det går att leva tillsammans - om båda vill

Inga kommentarer: