lördag 21 oktober 2023

Hur ska vi lösa't

» Någon med bra tips?

Vad som ska lösas? Hur ska vi få israeler och palestinier till att kunna leva i fred bredvid varandra? Någon med realistiska lösningar i bakfickan?

Kan vi enas om att den FN-resolution som finns och som talar om en judisk stat Israel och en palestinsk stat Palestina och där Jerusalem tillhör både judar, kristna och muslimer är slutmålet och en förutsättning?

Kommer palestinska ledare att acceptera att staten Israel idag är ett faktum? Kommer miljoner flyktingar från det som idag är Israel och som idag finns i främst Gaza och Libanon att acceptera att dom inte kan återvända utan måste acceptera ett nytt liv i ett annat land? Kommer Israel att acceptera en palestinsk stat? Det innebär att alla israeliska bosättare på Västbanken måste lämna sina nya bosättningar och återvända till Israel, accepterar dom det? Kommer staten Israel att acceptera att dra tillbaka sitt annekterande av t.ex. Östra Jerusalem och även dra tillbaka annekterandet av delar av Västbanken som ska tillhöra en palestinsk stat?

Det är alltså många som måste acceptera en förändring. Både på israelisk sida och på palestinsk sida. Är man villiga till detta?

Detta innebär stora krav på den starka sidan, som ju trots allt är staten Israel. Israel måste dra sig tillbaka från ockuperad mark, man måste ta hem alla bosättare som illegalt (enligt internationella lagar) flyttat in på ockuperad mark. Man måste lämna över Östra Jerusalem till Palestina. Är dagens högerstyre villiga till det? Är ett eventuellt mer moderat styre ens villiga till det?

Men, det innebär också krav på den palestinska sidan att acceptera staten Israel. Att acceptera att de miljoner flyktingar som finns får acceptera att bosätta sig någon annanstans och inte kunna återvända. Och naturligtvis måste extrema terrorgrupper som Hamas upphöra med sina attacker.

Skaka händer

Är det någon som är optimist? Är det någon som tror att den israeliska taktiken att svälta ihjäl befolkningen i Gaza och utan rättegång mörda alla påstådda Hamas-ledare oberoende av var dom är och fortsätta driva en apartheidpolitik på Västbanken ger förutsättningar för att ställa krav på palestinska ledare?

Tror ni Israel vill ha en lösning enligt FN-resolutionen?
Tror ni militanta palestinska ledare vill ha en lösning enligt FN-resolutionen?

Just nu är jag pessimist! Men det är faktiskt den enda rimliga lösningen. Ställ kraven! På båda parter! Det hjälper inte att lägga skulden bara på en part! Den uppmaningen gäller alla - även Gunnar Hökmark!

Läs:
Ilska på Västbanken mot Israel: Vill att dödandet stoppas. - Sveriges Radio
Jag har fortfarande en dröm om ett fritt Palestina. - Veronia Palm i Dagens ETC
Svensk vänster måste sluta lägga skulden för Hamas massaker på Israel. - Gunnar Hökmark i Göteborgs-Posten

Inga kommentarer: