torsdag 4 februari 2016

Julian Assange

» Sverige har klantat sig

Julian Assange
Det står nu ännu mer klart att den svenska åklagarmyndigheten / polisen (eller vem som nu har skulden) har klantat sig rejält när det gäller Julian Assange. FN:s expertgrupp för godtyckliga frihetsberövanden verkar ha kommit fram till att de svenska och brittiska myndigheterna behandlat ärendet helt uppåt väggarna. Det är BBC som nu berättar om vilket beslut som är på gång från FN-gruppen. Redan i går verkar Julian Assange ha varit medveten om vilket beslut som var på gång eftersom han då deklarerade att han skulle lämna Ecuadors ambassad omedelbart och överlämnat sig till brittisk polis om FN-gruppen kommit fram till att ärendet handlagts på rätt sätt. Nu verkar beslutet från FN-gruppen istället vara att den svenska och brittiska handläggningen varit felaktig och det faktum att Julian Assange känt sig tvingad att låsa in sig på Ecuadors ambassad innebär att han är "olagligt frihetsberövad". Svenska myndigheter har uppenbart trampat rejält i klaveret. Jag blir allt mer som tiden går övertygad om att det finns omständigheter i det här ärendet som vi inte får veta. Jag blir allt mer övertygad om att Julian Assanges befarande, dvs att Sverige har för avsikt att överlämna honom till USA:s myndigheter om han överlämnas till svenska myndigheter, är helt riktigt. USA vill ju ställa honom inför rätta för Wikileaks avslöjanden och han hotas av långt fängelsestraff där medan Sverige vill anklaga honom för våldtäkt mm. Men något svenskt intresse för att utreda dessa sexbrottsanklagelser verkar inte finnas. De flesta har ju nu preskriberats utan att man ens gjort några försök att förhöra Julian Assange.

Jag har många gånger sagt att jag har ingen aning om ifall Julian Assange gjort sig skyldig till några sådana brott (eller om det endast handlar om svartsjuka och en förevändning för att kunna fängsla honom). Har han gjort sig skyldig till dessa brott ska han också ställas inför rätta för dessa brott. Men något sådant intresse verkar inte den svenska Åklagarmyndigheten ha haft. Hade man verkligen haft en seriös vilja att utreda dessa brott hade man gjort mer aktiva försök att förhöra Julian Assange. Behandlingen av ärendet är en skandal. De som drabbats av detta ointresse är både Julian Assange och de båda kvinnor som gjort anmälningar. Dom får ju inte ens sina beskyllningar prövade.

» En liten ekonomisk jämförelse

I tisdags konstaterade jag att det nya bidragssamhället (det bidragssamhälle som gör att Danderydsborna är de stora bidragsmottagarna) kostar lika mycket som hela den svenska Försvarsbudgeten. Kostnaden för ROT, RUT och Ränteavdrag är ungefär den samma som hela Försvarsbudgeten, dvs något förenklat 45 miljarder kronor på ett år. Nu ser jag att aktieutdelningen från de fyra svenska storbankerna också är ungefär lika stora - ungefär. Bara ägarna av de fyra storbankerna får alltså i aktieutdelning på ett år lika mycket (ungefär 45 miljarder) insatta på sina konton som hela den svenska försvarsbudgeten, eller vad den nya bidragsklassen får i bidrag i form av ROT, RUT och Räntebidrag. Ibland är det spännande att jämföra olika belopp och se samband i vårt samhälle.

» Senaste nytt från Sverigedumokraterna

Jag ser att de sverigedumokratiska riksdagsledamöterna tröttnat på riksdagsarbetet. Frånvaron har ökat rejält på senare tid. Jimmie Åkesson själv är mer borta än närvarande i Riksdagen. Andra ledamöter har i princip lämnat riksdagsarbetet och stannat hemma - men plockar fortsatt ut full lön. Fast det finns några stycken som fortsatt jobbet.

Rasism och populism

Sedan ser vi att SD-riksdagsledamoten Martin Kinnunen tydligen börjar oroa sig för att få sitta i fängelse. Han försöker genom att ljuga smita undan sitt ansvar. Vad det handlar om är alltså fiffel och bluff i SD:s egna bolag.

SD:s koppling till de skinnskallar, rasister, fotbollsfirmor och annat slödder som var ute och slogs i Stockholm förra helgen var fullt uppenbart. I Finland har vännerna bildat medborgargarden på många orter för att ut och slåss. Det är en skam att ett svenskt riksdagsparti har så tydliga kopplingar till den här typen av ligister. Allt fler människor ser paralleller till hur Adolf Hitlers nazister kom till makten i Tyskland, något som gör oss andra mörkrädda. Sedan kan man också försöka se det från den komiska sidan. Som någon sade, det är komiskt att se hur unga män iklädda ansiktsdukar kräver att kvinnor klädda i burka ska förbjudas.

Inga kommentarer: