tisdag 15 maj 2018

Kräv återhållsamhet - av alla!

» Blodbad

Stärkta av ett villkorslöst stöd från Donald Trump så blev gårdagen den blodigaste på många år från Benjamin Netanyahus Israel i konflikten Palestina - Israel. Ett 60-tal demonstrerande palestinier dödades och många många fler skadades i Gaza av beskjutning från allt från krypskyttar till stridsvagnar. De israeliska förlusterna begränsades till att det gick åt några ton ammunition och att en cykel fick punktering... Agerandet från Donald Trump som uppenbarligen innebär ett villkorslöst stöd till Benjamin Netanyahus styre innebär att den israeliska militären avskaffat alla former av begränsningar när det gäller att öppna eld. Det är "skjut för att döda" som gäller.

Fredsduva
Ett stort antal europeiska ledare, bland annat Stefan Löfven, har krävt en oberoende utredning av vad som egentligen hände. Och, man kräver att båda sidor visar behärskning. Det troligaste är dock att Benjamin Netanyahu fullkomligt struntar i vad resten av världen tycker. Hans "skjut för att döda" har stöd från Donald Trump så då har internationella lagar, medmänsklighet eller annat ingen betydelse.

Det tar emot att skriva så, men Benjamin Netanyahu står i dag för en politik som går ut på att judar som grupp står över alla andra. Det tar emot att skriva så eftersom det lätt kan tolkas som antisemitiskt. Men det är inte så. Det är inte judar som grupp som står för en sådan politik, det är istället politiska grupper i Israel som står för en sådan politik. Men, jag är övertygad om att jag kommer att beskyllas för antisemitism. Men jag tycker att det är lika fel att säga att Israel är en stat bara för judar som det är fel att säga att Iran är en stat bara för muslimer eller att Sverige är en stat bara för etniska kristna svenskar (vad det nu är).

I ett debattinlägg i HD och Sydsvenskan konstaterar i varje fall Jehoshua Kaufman, som är fd ordförande i judiska församlingen i Malmö, att i stort sett all form av kritik mot Israel bottnar i antisemitism. Jehoshua Kaufman har rätt i en hel del. Antisemitismen är ett stort problem. Både historiskt och i dag finns det en mycket ful och vidrig antisemitism. Bland stora muslimska grupper är denna antisemitism mycket framträdande. Från många muslimska och palestinska företrädare kommer regelbundet direkt avskyvärda yttranden som inte förtjänar annat än fördömanden. Läser man på en del högerextrema och nazistiska sidor så blir man mörkrädd för den antisemitism som där är en viktig del av hela tänkandet. Men, att kritisera staten Israel för en direkt rasistisk politik mot t.ex. palestinier eller de flyktingar från Afrika som tagit sig till Israel är INTE antisemitism. Det handlar om att ta ställning för mänskligt beteende! De ortodoxa högergrupper som styr dagens Israel är själva rasister. För övrigt kan vi notera att inte heller Jehoshua Kaufman berättar vad som egentligen är staten Israels mål, mer än att ockupera och annektera mark där andra folk redan bor och sedan slänga ut dom. Vad vill Israel egentligen göra för att lösa konflikten? Jag har fortfarande inte fått någon som kan berätta detta.

Coexist

För övrigt kan vi notera att Moderaterna för första gången gått till storms mot kritik mot den svenska politiken. Det är den FN-rapport som kritiserar Sverige för att acceptera rasism mot afrosvenskar, muslimer, romer och judar t.ex. på ett sätt som inte är acceptabelt det handlar om. Tydligen anser inte Moderaterna att det som sker mot muslimer, afrosvenskar och romer är något problem. Man verkar inte heller tycka att det finns någon anledning att på något vis begränsa högerextrema och nazistiska attacker mot demokratin. Det är bara tveksamma extremister som klagar verkar man tycka. Jag tror det säger mer om moderaternas preferenser än vad det säger om FN-rapporten.

Inga kommentarer: