lördag 19 maj 2018

Läs kritiskt

» Det är valrörelse

Vi börjar komma allt närmare valet. Politikerna och de politiska partierna gör sina utspel. Det är ett sätt att upptäcka att det är valrörelse på gång. Vi kan också märka det på våra tidningars ledarsidor där partilojaliteten intensifieras och ledarskribenter, kolumnister och andra debattörer blir allt mer övertygade om den egna riktningens välgörande.

Don't worry - be happy
Ett exempel är kolumnisten Thomas Gür som i dagens Svenska Dagbladet skriver en kolumn med rubriken: - "Allt fler behöver försörjas av andra". Som utgångspunkt för denna slutsats har han använt siffran för "Helårsekvivalenter inom vissa transfereringssystem". Det handlar alltså om hur många som behöver olika ersättningar för sin försörjning omvandlade till helår. Två personer som går sjukskriva ett halvår vardera blir alltså ett helår. - "Även de mest optimistiska uppskattningarna tyder på att någonstans kring 800–900.000 personer i arbetsför ålder (20 till 64 år) kommer att behöva vara helt och hållet offentligt försörjda i Sverige för många år framåt", inleder han sitt mardrömsscenario. 2016 var det 890.000 och 2017 var det 877.000 helårare. Vad Thomas Gür underlåter att berätta är att siffran för 2017 är den lägsta sedan 1990. Som högst var det kring 1995 och sedan har det i stort sett sjunkit varje år.

Undrar varför Thomas Gür underlåter ett berätta detta, dvs att allt FÄRRE behöver försörjas av andra. Helt tvärtemot vad Thomas Gür skriver. Arbetslösheten i Sverige sjunker, både bland svenskar och bland invandrare. Sysselsättningen i Sverige är den högsta i hela EU (dvs det finns inget land inom EU där så stor del av befolkningen har ett arbete att gå till).

Men, som sagt, det är valrörelse och då gäller det ju att gripa efter halmstrån.

Tänk på att med statistik kan ALLT bevisas. Förutom möjligtvis Guds existens?

Inga kommentarer: