måndag 14 maj 2018

Om att vilseleda

» Lag och ordning

Lag och ordning, eller vår säkerhet röstas av väldigt många fram som den absolut viktigaste valfrågan. Har vi anledning att gå omkring och vara livrädda för att utsättas för brott? Ska man lita på medierapporteringen och lyssnar på nästan alla politiker så är det på det viset i dag. Är det då en riktig verklighetsskildring? Eller är det kanske så att det är politiker som tror att dom kan värva röster på att få oss att tro att vår säkerhet är hotad?

Älska din nästa
Tyvärr är det troligtvis det senare!

Verkligheten är ju faktiskt att brottsligheten minskar! Verkligheten är nämligen den att en mycket stor del av brottsligheten minskar stadigt. Antalet stölder var 3% färre 2017 än 2016. Butiksrånen minskade 12%, Skadegörelsen -7%, Misshandeln -5%, Hot och ofredanden -2%, Grova fridskränkningsbrott mot kvinnor -13%. Och så vidare. Och detta är ingen tillfällig trend 2017. 2016 var det färre brott än 2015. Och det är faktiskt en lång följd av år som brottsligheten minskar. Det finns brott som haft ökningar, t.ex. skjutningarna som var osedvanligt många förra året. Men i år har dom än så länge nästan halverats. Så är det alltid. Brott går upp och brott går ner. Men verkligheten är den att brottsligheten generellt faktiskt minskar. Vi lever inte under ett ständigt hot. Men det finns politiker som vill att vi ska tro detta och det finns media som vill locka läsare. Det är ju spännande att läsa om brott.

Observera att jämförelsen är gjord efter antalet anmälda brott per 100.000 innevånare.

Fundera lite över de här siffrorna för 2017:
Antalet dödade med skjutvapen: 42 st
Antalet döda i arbetsplatsolyckor: 55 st
Antalet döda i trafiken: 254 st

Varje vecka dör det någon på sitt jobb. Det är fler än som skjuts ihjäl. Antalet döda i trafiken var 2017 rekordlågt, men det är nästan en person varje dag.

Inga kommentarer: