måndag 28 maj 2018

Bankgirighet

» Använda riktiga pengar

Jag ser att utländska turister börjar känna sig allt mindre välkomna till Sverige. Det handlar då inte om ett allt mer utökat främlingshat bland svenskar. Det handlar om att allt fler ställen vägrar ta emot kontanter. Vi svenskar är världsledande när det gäller att bli inlurade det kontantlösa samhället. De svenska bankerna ha fört en mycket lyckosam kampanj mot kontanter och för att vi istället ska använda (för bankerna) mycket mer lönsamma sätt att betala. Att handskas med kontanter är bara ett besvär för banker, det går ju inte att tjäna pengar på att förse sina kunder med kontanter. Det är inga inkomster att hämta på detta för bankerna. Men om vi betalar med kort eller swishar osv så går det att plocka ut avgifter på olika sätt. Alltså har de svenska bankerna mycket effektivt, och för dom mycket förmånligt, lockat oss svenskar till att sluta använda kontanter.

Använd kontanter
Allt fler ställen har helt enkelt börjat vägra att befatta sig med kontanter. Jag kan berätta att skulle jag hamna på ett sådant ställe så skulle jag vända i dörren. Vill dom inte ha mina pengar så slipper dom mig som kund. För utländska turister som kommer till Sverige från länder där kortbetalningar inte tagit över lika mycket (det vill säga i princip alla andra länder) är det ett problem att inte få betala med kontanter. Ska vi tolka detta som att de som vägrar befatta sig med kontanter inte välkomnar utländska turister, gamla pensionärer och många andra som kunder?

Om bankerna har varit mycket lyckosamma med att lura oss till att sluta använda de besvärliga kontanterna så har bankerna varit lika dåliga på att informera oss konsumenter om den obeskrivliga ökningen av kortbedrägerier, internetbedrägerier och andra bedrägerier där man lurar oss, bankernas kunder, på våra pengar. Men som sagt, bankerna tystar ner för att vi inte ska förlora förtroendet.

Så jag har en liten vädjan. Använd kontanter! Som en solidaritetsåtgärd mot alla de som får svårt för att klara sig i samhället om det inte går att använda kontanter. Eller helt enkelt bara som en protest mot giriga bankers lurendrejeri. Finns det något mer patetiskt än att hamna i Pressbyråkön bakom någon som ska betala en flaska Coca-cola med kort.

Vägra låta bankerna lura dig. Använd kontanter där det är det mest praktiska.

Inga kommentarer: