söndag 6 maj 2018

Lös konflikten

» Vad vill egentligen Israel?

Den frågan har jag faktiskt ställt tidigare. Vad är egentligen Israels mål? Det har då handlat om frågan om en självständig Palestinsk stat. Vad är egentligen Israels mål i konflikten. Jag kan ju inte tänka mig att man i Israel inte har ett mål som man strävar mot. Det måste ju finnas en förhoppning om att det en dag ska bli en långvarig fred. Den politik man bedriver måste ju ha ett mål. Internationellt finns det ju ett mål där Israel och Palestina ska kunna leva sida vid sida som två demokratiska stater. Detta är FN:s mål, det är EU:s mål och det är alltså då också det mål Sverige officiellt har. Det är därför Sverige har erkänt både staten Israel och staten Palestina.

Stöd freden
Men, den politik som Israel för med ockupation av bland annat Västbanken kan ju inte ha ett sådant mål. Med en ständig inflyttning av israeliska bosättare in på det område som ska utgöra staten Palestina samtidigt som de palestinier som bor där fördrivs leder ju inte till något sådant. Det är en inflyttning som står i strid med internationella lagar. Lagar som bland annat förbjuder att man flyttar in sin egen befolkning till ockuperad mark. Att göra detta är ju ett sätt att markera att området inte "bara" är tillfälligt ockuperat utan istället ska införlivas med det egna territoriet.

Är det alltså detta om är Israels mål. Dvs att även Västbanken ska införlivas i staten Israel? Hur har man tänkt att det ska ske med de palestinier som bor där? Ska dessa fördrivas ytterligare till att ansluta sig till alla de flyktingar som redan finns i t.ex. Libanon eller på den isolerade Gazaremsan? Eller har staten Israel egentligen tänkt sig en gemensam stat där både judar och palestinier ska kunna leva tillsammans på lika villkor? Men det riskerar att bli en stat där judarna är i minoritet, så det är tveksamt om det är målet. Eller målet är att så många palestinier som möjligt alltså ska bli flyktingar på annan plats utan möjlighet att återkomma?

Vad är egentligen Israels mål? Israelvänner i t.ex. Sverige är ofta mycket snabbt ute med kritik mot palestinierna. Som t.ex. när den palestinska ledaren Mahmoud Abbas nyligen yttrade sig ytterst provocerande om Förintelsen. Ett uttalande han var mycket snabb att ta tillbaka och be om förlåtelse för. Men Israelvännerna är som sagt snabbt framme med kritik mot den svenska politiken som ju har som mål två stater som kan leva i fred som grannar. Men inte heller från Israelvännerna hör man något om vad som egentligen är målet. Eftersom man aldrig kritiserar bosättningspolitiken så kan ju inte två stater vara målet. Vad är målet?

Benjamin Netanyahu
Det som egentligen fick mig till att ställa frågan, Vad vill Israel, var en artikel i bland annat Aftonbladet som gick ut på att Israel i dag försöker provocera fram ett krig med Iran. Israeliska bombningar av mål i Syrien (med vilken rätt Israel överhuvudtaget utför flygbombningar i Syrien) har riktats just mot mål med anknytning till Irans stöd till den syriska regimen. För några dagar sedan presenterade Benjamin Netanyahu med stora upprörda gester stora mängder material som man hävdade visade på Irans arbete för att skaffa sig kärnvapen. Allt med målet att få Donald Trump till att säga upp det avtal med Iran som finns för att förhindra Iran att skaffa kärnvapen. Nu avfärdades materialet av de som sett det med att det var mycket gammalt material från innan avtalet skrevs med Iran. Men det israeliska målet är att få USA att säga upp avtalet.

För övrigt kan man undra med vilken moralisk rätt Israel är upprörda över påstådda ambitioner från Iran att skaffa kärnvapen. Något som ju Israel redan gjort! Även om man från Israel inte erkänner det officiellt så räknas Israel till kärnvapenstaterna. Överhuvudtaget tycker jag inte att de stater som redan har kärnvapen har någon moralisk rätt att spela upprörda över om andra vill skaffa samma sak som dom själva har under förutsättning att man inte själva har för avsikt att göra sig av med sina egna kärnvapen. Ingen stat ska ha kärnvapen, kemiska vapen, biologiska vapen eller andra former av massförstörelsevapen. Det är just därför Sverige ska skriva under avtalet mot kärnvapen.

Frågan kvarstår. Vad vill egentligen Israel? Att man vill leva i fred med sina grannar är ganska självklart. Men hur hade man tänkt att uppnå detta? Den politik man för mot sina grannar har ju knappast det målet. Så vad vill man egentligen? Kan inte någon israelvän berätta detta för mig så att jag kan förstå hur målet ser ut. Jag är medveten om att befolkningen i Israel är splittrade. Det finns en stark fredsvänlig opposition. Men det finns också en mycket stark ultraortodox grupp som driver den idag av korruptionsbeskyllningar hårt kritiserade högerregimen med Benjamin Netanyahu framför sig.

Inga kommentarer: