söndag 30 juli 2017

Peace man

» Fred

Visst är det så att de nordkoreanska robottesterna och kärnvapenutveckling är en oroväckande utveckling. Kapprustning leder inte till något positivt. Massförstörelsevapen är skrämmande. När en oberäknelig diktatur kommer över den här typen av militär kapacitet blir det ännu värre. Men när en stat som redan har tillgång till kärnvapnen går ut så hårt mot att andra skaffar sig samma sak så känns det lite hycklande.

Vår fasa, en atombom
De fem ursprungliga kärnvapenstaterna (USA, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och Kina) har skrivit på att inte sprida vapnen vidare och att på sikt avveckla sina egna. Ryssland, Storbritannien och Frankrike har ratificerat avtalet medan USA och Kina "bara" signerat avtalet. Till detta kommer att Indien, Pakistan och alltså Nordkorea har tillgång till kärnvapen. Dessa stater har dessutom inte skrivit på icke-spridningsavtalet. Nordkorea hade gjort det från början men har senare "suddat ut" sin underskrift. Även Israel (som skrivit på avtalet) bedöms ha kärnvapen, men man vill inte bekräfta detta. De amerikanska och brittiska kärnvapnen, som förfogas av NATO, används till ett "kärnvapenskydd" för alla NATO:s medlemsstater och finns utplacerade i flera NATO-länder som Belgien, Tyskland, Grekland, Holland, Italien och Turkiet. De tre f.d. sovjetiska delstaterna Kazakstan, Ukraina och Vitryssland har haft kärnvapen men har lämnat över dessa till Ryssland. Även Sydafrika hade kärnvapen på gång men förstörde dessa på 1990-talet.

Ett antal stater, däribland Sverige, har haft egna kärnvapenprogram men har lagt ner dessa.

Visst är det så att den här typen av massförstörelsevapen inte ska spridas vidare och det bästa vore om alla de vapen som redan finns förstörs. Men, fortfarande tycker jag att det är hyckleri när stater som själva har tillgång till vapnen tar till storsläggan mot att andra gör precis som dom själva har gjort.

Non-Violence av  Carl Fredrik Reuterswärd
Kapprustning leder aldrig till något gott. Det skapar bara en ständigt uppåtgående spiral som skapar en situation som får allt lättare att explodera. Man kan fundera över vilket som kom först, hönan eller ägget. Är det t.ex. nordkoreansk upprustning som kommer först eller nordkoreansk rädsla (befogad eller inte) för en amerikanska invasion som kommer först? Är det ett svenskt närmande till NATO för att skydda oss mot Ryssland eller en rysk upprustning i området som ett svar på en ständigt allt närmare NATO-närvaro som kommer först? Det ena är ett svar på det andra. Oberoende av var du sitter.

Är Nordkoreas skräck för en amerikanska intervention reell eller bara ett påhitt? Verkligheten är ju trots allt att inget annat land i modern historia är skyldiga till militära interventioner så många gånger som USA. Amerikansk militär finns överallt runt jorden. För några dagar sedan kunde vi läsa om att amerikanska flottan skjutit varningsskott mot ett iranskt fartyg som kom för nära - i Persiska viken. En intressant fråga är vem som egentligen har störst rätt att befinna sig i Persiska viken? Iranska flottan eller USA:s flotta?

USA:s självpåtagna roll som "världspolis" skapar ofta mer konflikter än det löser konflikter. Invasionen av Irak (motiverad med medvetna lögner om irakiska massförstörelsevapen) är den största enskilda faktorn bakom hela den konflikt vi nu har i området, inklusive islamistisk terrorism. USA:s bombningar av Libyen har skapat en rättslös stat av Libyen. Det var amerikanska bombningar av Serbien som till slut skapade staten Kosovo. Samma USA som kraftigt fördömer den ryska invasionen av Ukraina med motiveringen att man inte kan flytta gränser med militära medel. Många från dåvarande Jugoslavien är övertygade om att hela Jugoslaviens sönderfall orkestrerades av USA. Hur många stater i Sydamerika, Centralamerika och Karibien som USA lagt sig i militärt direkt eller indirekt går inte att räkna.

Medan Washington tar sig rätten att militärt lägga sig i andra staters angelägenheter runt hela jorden tar sig Moskva rätten att militärt lägga sig i andra staters angelägenheter som man anser ligger inom den egna maktsfären. När det gällde Sovjetunionen hela Östeuropa. När det gäller dagens Ryssland övriga f.d. sovjetiska delstater. Båda staternas agerande skapar ständigt nya konflikter och kapprustningen skapar ny kapprustning.

Jag upprepar. Cornelis Vreeswijks underverk:

Hjärtan
I natt jag drömde, något som jag aldrig drömt förut.
Jag drömde det var fred på jord, och alla krig var slut.

Jag drömde om en jätte sal, där stadsmän satt i rad
Så skrev de på ett konvolut, och reste sig och sa:

"Det finns inga soldater mer, det finns inga gevär.
Och ingen känner längre till, det ordet militär"

På gatorna gick folk omkring och drog från krog till krog.
Och alla drack varandra till, och dansade och log.

I natt jag drömde något som jag aldrig drömt förut.
Jag drömde det var fred på jord och alla krig var slut.

I natt jag drömde något som jag aldrig drömt förut.
Jag drömde det var fred på jord och alla krig var slut!

Inga kommentarer: