söndag 2 juli 2017

Rosens dag

» Säkerhet är viktigt

Jag tänkte fundera lite över vår säkerhet. Enligt den politiska- och mediakampanj som just nu bedrivs så har säkerhetsläget försämrats kraftigt. Den onde ryssen är nämligen ett hot mot mänskligheten! Men, på ett område har man fortsatt att misslyckas. En majoritet av de som har en åsikt av svenska folket vill fortfarande inte att Sverige går med i NATO. Detta trots en intensiv kampanj för att visa hur allvarliga hoten mot vår militära säkerhet är och samtidigt pågår det ett intensivt närmande till NATO där vi snart är medlemmar utan att formellt vara medlemmar.

Rosor
Inom kort inleds en stor militärövning på Gotland kallad Aurora. Den är ett led i den militära upprustningen som ju bland annat innebär att vi får veta att det finns ett stort militärt hot mot Gotland. Ungefär som om vi förväntar oss en rysk invasion av Gotland vilken dag som helst. I varje fall ska nu mer än 2.000 soldater på Gotland (och sammanlagt 20.000 soldater i hela landet) öva på att bekämpa en främmande invasion av Gotland. Naturligtvis handlar det om att det onda Ryssland ska invadera Gotland. Vad dom nu ska med Gotland till? Fast jag blir lite undrande när jag av rapporteringen ser att det är bland annat amerikanska och tyska militärer som under övningen ska "tjänstgöra" som fiende. Medan Sverige övar på att försvara Gotland så övar alltså övriga NATO på att invadera Gotland?

För om jag ska vara uppriktig så tror jag inte ett dugg på en överraskande invasion från Ryssland. Ryssland utgör inget hot mot Sverige. Däremot finns det ju alltid en risk att båda parter trissar upp en situation där någon av parterna för att skydda sina egna intressen kan ha ett intresse av att ha kontroll över (t.ex. Gotland) för att skydda sina egna intressen. Skulle det uppstå en konflikt runt Östersjön är det av vikt för NATO att ha kontroll över det svenska territoriet för att få kontroll över Östersjön. Samtidigt som naturligtvis Ryssland har samma intresse för att ha kontroll över t.ex. Gotland för att förhindra att motparten får full kontroll över Östersjön.

Nej till NATO
Det bästa sättet för att förbättra vårt säkerhetsläge är helt enkelt att se till så att det inte blir ett upptrappad militärt läge runt Östersjön. Det innebär att Ryssland inte får känna sig fångat och inringad. Det bästa bidraget till en ökad säkerhet i Östersjöområdet som vi kan ge är att se till att fortsätta vara alliansfria och inte en del av det NATO som Ryssland ser som ett hot. Det näst bästa vi kan göra är att arbeta för att situationen för de stora grupper av statslösa ryssar som lever i de Baltiska staterna får en lösning. Vid ett upptrissat läge kan det för Ryssland vara av intresse att "skydda" sina "vänner", dvs de ryssar som i dag lever som statslösa i de Baltiska staterna. Ungefär 25% av befolkningen i Estland och Lettland är "ryssar". En grupp som kan innebära en risk för konflikt om inte situationen för dom blir löst på ett för alla parter tillfredsställande sätt. Att se till att deras situation blir löst är det bästa vi kan göra för att öka säkerheten i vår närhet. Inte mer vapen, inte närmande till NATO och inte fler utfall mot rysk "upprustning".

För övrigt läser jag att "Miljarder saknas till försvaret". Uniformsgubbarna behöver mer pengar. Uniformer behöver ALLTID mer pengar. Militären är alltid ett stort slukhål som aldrig kan få nog med pengar. Den moderata Skånepolitikern Peter Danielsson hävdade för ett litet tag sedan i en debattartikel att anledningen till att sjukvården i Region Skåne har problem med att få pengarna att räcka till är att Socialdemokraterna ständigt lovar mer pengar. - "De har bidragit till att utgifterna har skenat. Allt enligt logiken att den som får veta att det snart kommer mer intäkter blir mindre benägen att hålla igen på kostnaderna" skrev han. Något som då också måste kunna appliceras på militären och deras kostnader. Eftersom Moderaterna och deras röstboskap i den här frågan, som Liberaler osv, ständigt lovar mer pengar så slösar militären med de pengar dom har. Jag tycker i varje fall att det måste vara på samma sätt som sjukvården i Skåne. Jag ska dock erkänna att jag inte tror på den tanken. Varken inom den skånska sjukvården eller den svenska militären. Jag vill istället hävda att militären aldrig kan få nog med slantar.

Det bästa vi kan göra för vår säkerhet är helt enkelt att hålla oss utanför NATO! Ett medlemskap i en militärunion innebär inte bara att vi får hjälp om vi blir angripna. Det innebär också att vi förbinder oss att hjälpa andra medlemmar om dom blir indragna i en konflikt. Ett svenskt medlemskap i NATO innebär alltså att vi förbinder oss att hjälpa Turkiet, Ungern och Donald Trumps USA för att ta några exempel! Men det håller våra NATO-förespråkare mycket tyst om. Mycket tyst!

På tal om säkerhet så läser jag en liten notis i dagens tidning om att 25 personer blivit skjutna på en nattklubb i Little Rock i Arkansas i USA. Men det var inget terrorbrott, det var "bara" en konflikt mellan gäster på nattklubben. Konflikter löses ju enklast med att man börjar skjuta på varandra. För övrigt läser jag i samma tidning en annan liten notis om att nu har äntligen Kansas infört en lag som gör det möjligt för studenter och lärare på högskolor i Kansas att ta med sig dolda skjutvapen till skolan. Enligt notisen så är "ändringen ett försök att ta itu med säkerheten på campusområden"! För visst är det bra för säkerheten om fler människor har med sig en pickadolla i fickan till skolan. Är det någon som uppför sig illa så kan man ju alltid skjuta ihjäl honom.

I Sverige sjönk förra året antal mord från 112 stycken år 2015 till 106 stycken år 2016. Bara i Chicago i USA mördades år 2016 totalt 785 personer! En siffra som var en ökning från förra året. I hela Chicagos storstadsområde bor det nästan lika många människor som i Sverige. I USA sker det 3,2 mord med skjutvapen per 100.000 innevånare. I Sverige är siffran 0,4! Det finns 88,8 skjutvapen per 100 innevånare i USA. I Sverige är siffran en tredjedel, och då är en majoritet jaktvapen. Under åren 1970-2014 dödades totalt 3.307 personer i USA i terroristattacker. Antal mord med handeldvapen i USA ligger på omkring 13.000 per år.

Och så varnar Donald Trump amerikaner av säkerhetsskäl att resa till Europa!

Non Violence

Vi kan konstatera att det där med säkerhet, det är inte lätt. Vi kan dock konstatera att dom som har enkla metoder för att öka säkerheten, dom vet inte vad dom pratar om! Men om en vecka, den 9 juli är det Internationella dagen för oskadliggörande av handeldvapen. Kanske något att tänka på?

Inga kommentarer: