fredag 28 juli 2017

» Ännu mer om IBM-gate

Vem vinner på Högerpartiernas höga svansföring i IBM-gate? Jag ser att SVT låtit Novus fråga vad väljarna anser om Stefan Löfvens reaktion på de fem högerpartiernas hot om misstroendevotum. Undersökningen visar att det faktiskt bara är Sverigedumokraternas väljare som tycker att Stefan Löfven borde ha avgått som en reaktion på de fems hot om misstroendevotum. Faktum är ändå att nästan var tredje SD väljare tycker att Stefan Löfven trots allt gjorde rätt och bara drygt hälften tycker att Stefan Löfven skulle avgått. 31% mot 56%. Bland moderaterna tyckte nästan hälften att Stefan Löfven gjorde rätt och mer än hälften av centerväljarna tyckte att Stefan Löfven gjorde rätt som valde att sitta kvar. Bland moderaterna 46% mot 30% som tyckte Stefan Löfven gjorde rätt som valde att sitta kvar och bland centerpartisterna 60% mot bara 11% som tyckte han skulle avgått.

IBM-gate
När det gäller att behålla Peter Hultqvist som Försvarsminister är det fler centerpartister och fler folkpa... f'låt liberaler som tycker att det var rätt att behålla Hultqvist än som tycker det var fel. 47% mot 22% bland centerpartisterna och 38% mot 37% bland liberalerna. Inte ens bland moderater eller kristdemokrater var det en majoritet som tyckte det var fel att han fick sitta kvar. 40% mot 24% bland moderaterna och 45% mot 21% bland kristdemokraterna. Totalt bland de borgerliga väljarna var det nästan hälften, 46% som tyckte det var rätt att han fick sitta kvar och bara var fjärde, 26%, som tyckte att han borde ha fått sparken.

Stefan Löfven funderar
Den höga svansföringen bland de borgerliga partiledarna har helt enkelt ett dåligt stöd bland partiernas egna väljare som uppenbarligen tycker att man överreagerar av ren partitaktik. Enligt många källor försöker man nu förtvivlat att hitta en utväg ur den återvändsgränd man manövrerat in sig i. Redan det faktum att man efter långa överläggningar deklarerade att man inte längre kräver en inkallad riksdag för att ta ställning till Peter Hultqvist utan väntar till riksdagens ordinarie öppnande visar på att man håller på att få kalla fötter. Annie Lööf var dessutom snabbt ute och förklarade att det ju kan tillkomma uppgifter fram tills dess så att man ändrar uppfattning. I Dagens Industri påpekar ledarskribenten Tobias Wikström att riksdagen öppnas den 12 september. Detta är samma dag som Sveriges största militärövning på 20 år (med NATO...) inleds. Att avsätta landets Försvarsminister på så lösa boliner just den dagen vore ytterst korkat menar Dagens Industri. Som menar att Högeralliansen just nu visar sin allra sämsta sida. - "Både S och Alliansen visar sin sämsta sida" skriver man och vädjar om att låta Hultqvist sitta kvar. Frågan är om Stefan Löfvens regerings klavertramp med IBM-gate har förvandlats till ett ännu större klavertramp för Högeralliansen?

Att sedan hota med nytt misstroendevotum mot nya Infrastrukturminister Tomas Eneroth för införandet av en flygskatt är ju verkligen att trampa i klaveren. Att flyget som alla andra ska betala skatt är något som har ett mycket starkt stöd bland svenska väljare som har svårt för att förstå varför just flyget ska vara särbehandlade. Så lycka till! Vill man bita sig själv i rumpan så är det helt OK för mig.

Jag återupprepar att den största skandalen i den här frågan är den förra Högeralliansregeringens genomdrivande av att Transportstyrelsens IT-verksamhet skulle utlokaliseras till lägstbjudande privata företag. Gissa vem som var Näringsminister när detta drevs igenom? Hon hette Annie Lööf!

Inga kommentarer: