måndag 31 juli 2017

Vart leder svensk politik

» En svensk BNP-bomb

Det är faktiskt inte jag som hittat på den rubriken. Istället är det tydligen Dagens Industri som använt de orden för att beskriva den svenska BNP-utvecklingen. Förra kvartalet ökade den svenska Bruttonationalprodukten med 1,7% jämfört med kvartalet innan. Jämfört med för ett år sedan har BNP i Sverige ökat med 4%. En kraftig ökning som dessutom är högre än vad "experterna" hade räknat med. SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist uttrycker det som: - "En tydlig bekräftelse på att vi har en het högkonjunktur. Logiken stämmer nu och jag skulle vilja skrika ut att – äntligen!" Det måste bero på den kraftigt företagarfientliga politik som den nuvarande Rödgröna regeringen för?

Vart leder svensk politik
I varje fall är det den motiveringen som den gamla kändisen Richard Herrey använder för att motivera att han för någon månad sedan gick med i Moderaterna och nu ska kandidera för Moderaterna till Riksdagen. I varje fall är det hans målsättning enligt intervjun i Expressen. - "Det stora problemet är att de för en socialdemokratisk politik som inte är företagsvänlig. Det som får ett samhälle att gå framåt är arbete, och det är företagen som anställer människor. Grundläggande i allting är företagsamheten. En företagsvänlig politik är en arbetsvänlig politik. Jag ser ingen framtidsvision i Stefan Löfvens sätt att agera." Så motiverar han i varje fall sitt nymornade politiska intresse. Antagligen menar han att Anna Kinberg Batra skulle fört en politik som varit bättre. Det är intressant att notera att Moderaterna har ont om erfarna kandidater om man kan bli nominerad till riksdagslistan efter bara någon månads medlemskap. Det är att verkligen ta tillvara "nya fräscha idéer". Eller? Fast det är klart, läser man faktarutan så ser man att det där med att stå på Riksdagslistan nog är lite förhastat. Den är inte fastställd än! Jag tror att det finns en hel del erfarna M-politiker som med dagens opinionssiffror riskerar att bli arbetslösa och som nog har en hel del synpunkter på att helt nya medlemmar tror att det bara är att anmäla intresse och så blir man invald i Riksdagen!

Enligt en undersökning som är gjord av Novus så är Annie Lööf den partiledare som svenskarna har mest förtroende för. 40% har förtroende för Annie medan Stefan Löfven får 37%, Jan Björklund 27%, Jonas Sjöstedt 25%, Jimmie Åkesson 24%, Anna Kinberg Batra 21%, Ebba Busch Thor 19% och så våra två Miljöpartister på 13% och 10%. Den enda som tappat i förtroende är Mp:s Isabella Lövin. Största ökningen har Ebba Busch Thor och den minsta har Anna Kinberg Batra, som om utvecklingen fortsätter snart är den Högeralliansledare som har lägst förtroendesiffror. Som siffernörd har det varit spännande att jämföra partiledarens förtroende med partiets opinionssiffror. Det är två partiledare som uppenbarligen inte har så stort förtroende från väljare utanför de egna leden. Sämst till ligger Jimmie Åkesson, men han ligger inte mycket bättre till än Anna Kinberg Batra. Det är i stort sett bara de egna väljarna som har förtroende för partiledaren. Bäst till ligger Annie Lööf, men Jan Björklund, Jonas Sjöstedt och Ebba Busch Thor ligger också mycket bra till. För Ebba Busch Thor kan detta kanske vara det som räddar partiet i valrörelsen. Kanske finns det tillräckligt många "allmänborgerliga" väljare som kan välja Kristdemokraterna för att rädda kvar partiet. För Moderaterna och Sverigedumokraterna innebär siffrorna faktiskt att partierna inte ha så många nya väljare att slåss om. Det finns helt enkel ingen potential att växa.

1 kommentar:

Skvitt sa...

Intressant läsning, som vanligt!

/Skvitt