onsdag 5 juli 2017

Fred på vår jord

» Det skrämmer mig

Antalet kärnvapen på vår planet minskar faktiskt. Detta beror uteslutande på att de båda jättarna USA och Ryssland moderniserar sina kärnvapen. Något färre men mycket värre! Minskningen i antal är dock på marginalen. Det är de båda bjässarna USA och Ryssland som har överlägset flest. Kärnvapen finns dock också i Storbritannien, Frankrike, Kina, Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea. Även Sverige skulle en gång i tiden skaffa kärnvapen. Projektet pågick i flera årtionden med början 1945 efter krigsslutet. Sverige godkände dock 1968 det s.k. "Icke-spridningsavtalet" och 1972 lades officiellt kärnvapenprojektet ner. Främst kanske eftersom det helt enkelt blev för dyrt!

USA:s flagga
Nordkoreas flagga
Det som skrämmer mig är dock det ökade ordkriget mellan Donald Trump i USA och Nordkoreas Kim Jong-Un. Om två oberäkneliga män med makt börjar bråka så vet man inte vad som händer. Nordkorea är en "sjuk" diktatur där den nuvarande ledaren Kim Jong-Un, om man uttrycker det snällt, inte har kommit till makten på grund av sin höga kompetens. Det är helt uppenbart en diktatur som inte kan behandlas på samma sätt som andra stater som uppför sig på ett sätt som inte passar oss andra. Jag tror att Kinas ledare mår mycket dåligt (och regelbundet sover dåligt) vid tanken på vad som pågår på andra sidan gränsen. Samtidigt är det nog så att Kina är den enda stat som Nordkoreas ledare i varje fall någon gång lyssnar på. Kina vill absolut inte har en väpnad konflikt med Nordkorea inblandad. Förutom att ett kärnvapenkrig skulle drabba även Kina svårt så vill man absolut inte ha någon annan form av konflikt heller eftersom man absolut inte vill ha miljoner flyktingar över gränsen.

Det är nog trots detta så att den enda utvägen ur konflikten är att få Kina att övertala Kim Jong-Un att lugna ner sig. Militära hot från Donald Trump och USA kommer däremot att få motsatt effekt. Det som skrämmer mig är att det sitter två så oberäkneliga maktmänniskor som Kim Jong-Un och Donald Trump med fingrarna på avtryckaren. Lyckligtvis är USA trots allt en demokrati, men det är Donald som har fingrarna på avtryckaren och han omges av en hel del Ja-sägare. Vad som försiggår hemma hos Kim Jong-Un har vi ingen aning om. Men positivt för världen är det INTE.

Det här skrämmer mig!

Inga kommentarer: