torsdag 6 juli 2017

Internationella kyssdagen

» Skapa jobb

Annie Lööf
I dag tänkte jag fundera lite på det här med att skapa jobb. För det är ju något som alla hävdar att dom vill göra. Nu senast var ju nyliberalismens ledande företrädare från Stureplanscentern (Annie Lööf ni vet) ute i Almedalen och tyckte att företag med mindre anställda än 50 (det är alltså de flesta företagen) ska få lov att sparka folk som dom vill (turordningsreglerna). Det ska alltså bli fritt att sparka den som inte passar och har svårt för att få nytt jobb medan man får behålla den nyanställda som har lätt att få nytt jobb. Fast jag undrar hur många nya jobb det skapar? Fast vi får ju en hel del nya som får svårt att få nytt jobb och istället blir långtidsarbetslösa.

Moderaterna
Moderaternas förslag är att fler ska jobba med svältlöner. Det är bättre om dom tvingas ha två jobb för att försörja sig än att dom lever på bidrag gick det i princip ut på. Hur det stämmer överens med att "det ska löna sig att jobba" vet jag faktiskt inte riktigt. Snarare verkar det gå ut på att lönerna ska vara så låga så att dom ligger under existensminimum. Men det kanske skapar jobb att passa upp den som har gott om slantar för att köpa tjänsterna. Kan man dessutom få ROT- och RUT-bidrag så skapar det ju ännu fler jobb - i Vellinge, Danderyd, Täby och andra moderatghetton.

Kristdemokraterna
Kristdemokraternas Ebba Busch Thor gick i dag ut i Almedalen och krävde att "pensionärsskatten" ska avskaffas. Nu kallades det hela inte riktigt så när hennes eget Kristdemokraterna införde den. Då var det en jobbskapande åtgärd som kallades Jobbskatteavdrag. Men, det är alltså samma sak. Dom som jobbar ska betala lägre skatt på sin inkomst än den som inte jobbar. Sjuka, arbetslösa och pensionärer ska betala högre skatt än den som jobbar. Det är hela tanken med Jobbskatteavdraget. Det hade varit mer klädsamt om Ebba Busch Thor sagt som det var. Jobbskatteavdraget var feltänk! Det är feltänk om olika personer ska betala olika skatt på samma inkomst beroende på vad det är för typ av inkomst. Men, det är bra Ebba. Avskaffa Pensionärsskatten (dvs Jobbskatteavdraget).

På tal om Kristdemokraterna så ser jag att den gamla "neutrala" TV-kommentatorn Lars Adaktusson som helt plötsligt slutade på SVT och "kom ut" som kristdemokrat och kunde öppet visa vad han står för nu ställt upp på en intervju. I en intervju i Aftonbladet berättar EU-Parlamentarikern Lars Adaktusson att han t.ex. aldrig skulle kunna tänka sig att gå i ett Pride-tåg. Lars Adaktusson står för en högerkristen syn på världen. Frågan är hur mycket det präglade hans oberoende politiska "kommentarer" i SVT förr i tiden innan han kom ut som kristdemokrat?

Stockholm - The capital of Scandinavia
Och när vi nu har lämnat jobbskapandet så måste jag också ge Stefan Löfven en stor eloge. Han valde ju i år att hoppa över mediajippot Almedalen och åker istället runt i Sverige. - "Måste bli slut på Stockholmsfixeringen" säger han. Tänk vad skönt att höra det från en ledande politiker som INTE är lokalpolitiker ute i landet. Sverige är enormt "huvudstadsfixerat". De överlägset flesta svenskarna bor faktiskt i "landsorten" som fjollträskarna uttrycker det. Men så verkar det inte när politikerna i riksdagen diskuterar, när media rapporterar och så vidare. 08-or verkar faktiskt tro att allt kretsar kring Stockholm. Dom tror det på allvar! Det är inte som när vi skåningar skämtar om att "Sveriges består av Skåne och några norr därom liggande fäbodar". I Stockholms kommun bor nästan 950.000 människor. I hela Storstockholm bor nästan 2,3 miljoner innevånare. I Sverige bor det 10 miljoner, I Skåne drygt 1,3 miljoner. För oss i Skåne är Stockholm något ute i periferin. För oss är helt enkelt København mycket viktigare. I hela det vi kallar Øresundsregionen bor nästan 3,4 miljoner innevånare. I den här regionen produceras mer än 1/4 av hela den totala BNP i Sverige och Danmark. Bra Stefan Löfven, det är dags att sätta stopp för den svenska Stockholmsfixeringen. Stockholm är inte så stort och viktigt som 08-orna tror.

Men det var jobb det skulle handla om. Jag såg i affärsmedia i går två sätt att skaffa fler jobb. I Svenska Dagbladet berättar Volvos vd Martin Lundstedt att det är orättvist när Sveriges liberala regler missbrukas. Vad Martin Lundstedt har synpunkter på är Sveriges liberala regler för företagande. Det är helt enkelt mycket lättare att bara lägga ner ett företag i Sverige än vad det är i andra länder. Han tar som exempel nedläggningen av Findus i Bjuv. Det riskkapitalbolag placerat i skatteparadis som på löpande band köpt upp livsmedelsföretag i Europa för att komma över varumärken valde helt enkelt att lägga ner fabriken i Bjuv i Sverige och behålla i Tyskland eftersom det helt enkelt är lättare och billigare att lägga ner i Sverige än i Tyskland. Kanske skulle det kunna rädda en hel del jobb i Sverige om vi inte varit så överdrivet "liberala"?

Findus

I Dagens Industri berättar man under rubriken "Dagarna räknade för långa betaltider" att det är dags för storföretagen att betala sina räkningar i tid till mindre underleverantörer. I dag får ofta leverantörerna till storföretagen vänta kanske upp till 3-4 månader på att få sina fakturor betalda. Dom tvingas helt enkelt ligga ute med pengarna långa tider och ofta ha dyra krediter för att kunna betala sina egna fakturor och löner. Enligt en undersökning gjord av Intrum Justicia skulle det skapas upp till 70.000 nya jobb om storföretagen betalade sina räkningar i rimlig tid. 10% av småföretagarna skulle ha råd att anställa fler om dom fick snabbare betalt. Sätt igång!

Jag ber om ursäkt. Det blev längre än vad jag hade tänkt. Men fundera?

Inga kommentarer: