fredag 12 december 2014

Vem ska ta ansvar

Rollator - fantastisk uppfinning
» Att spara till sin pension: Våra politiker (allra helst från Högeralliansens politikers sida) förespråkar hela tiden att vi måste ta ett eget ansvar. T.ex. för vår kommande pension. Av den anledningen har man sedan länge infört en möjlighet att på skatten göra avdrag för sitt personliga pensionssparande. Upp till 1.000 kronor varje månad kunde man spara till sin pension och slippa skatta för pengarna. I praktiken innebar det att man sköt upp beskattningen. När pensionen senare betalades ut beskattades den istället. Men detta var tydligen alldeles för förmånligt. Först Högeralliansen och sedan de Rödgröna bestämde sig för att ta bort denna möjligheten. Den Rödgröna budget som den Sverigedumokratiska lekstugan förkastade innehöll ett förslag om att man nästa år bara skulle få göra avdrag för 120 kronor i månaden. Nu blev det ju istället en Högeralliansbudget, som innehöll att man bara skulle få göra avdrag för 120 kronor i månaden! Dvs exakt samma försämring. Så för oss som i dag sparar till vår pension på det här sättet gäller det att sluta (eller minska till max 120 kronor/månad) vid årsskiftet. Jag har fortfarande inte sett någon acceptabel motivering för denna försämring, förutom att man vill spara skattepengar. Uppmana till eget ansvar handlar det uppenbarligen inte om i varje fall.

Premiepensionsmyndigheten
Sedan har vi ju ett obligatoriskt pensionssparande via PPM, Premiepensionen. Här avsätts det varje år en del av våra inkomster till ett obligatoriskt sparande. I den heliga valfriheten namn har vi där uppmanats att välja vilka fonder dessa pengar ska placeras i. Fonder som oftast sköts av vinstmaximerande banker och fondfirmor som gärna vill att vi väljer just deras fonder så att dom kan tjäna lite mer pengar på oss. Men det har också skapats en fond där de pengar hamnar som kommer från de som aldrig valde någon fond. Och det har visat sig att just denna fond, AP7 Såfa, blivit bland det mest förmånliga man kan tänka sig. Uppgången de senaste 3 åren på en genomsnittlig globalfond som PPM-sparare valt har varit 21%. Den s.k. "Soffliggarfonden" har ökat med 44% under samma tid. Av de cirka 600 olika fonderna är denna den 4:e bästa. Dom andra nästan 600 fonderna har gått sämre, eller riktigt dåligt. I korthet kan man säga att vi som gjorde ett aktivt val att inte välja, eller inte ens valde alls har gjort en bra affär. Lägg till att avgiften är klart lägre här. I stort kan alla som gjorde aktiva val bland "kommersiella" fonder kan känna sig lurade. Det hade varit mycket bättre att inte låta sig lockas av de fondsäljare som försöker lura oss till dom så att dom kan tjäna en hacka på vår pension.

Men fortfarande fattar jag inte hur våra politiker tänker?

Ett gammalt tåg
» Dagens fråga till Sverigedumokraterna: I dag varslade InfraNord 150 anställda om uppsägning. InfraNord är det största företaget som sysslar med underhåll av det svenska järnvägsnätet. Min fråga till Sverigedumokraterna är om detta var syftet med att stödja en Högeralliansbudget som innebar 5 miljarder kronor mindre till järnvägsunderhåll än den budget som Socialdemokraterna + Miljöpartiet lagt fram. Var syftet med att stödja Högerbudgeten att minska järnvägsunderhållet och göra 150 personer arbetslösa? Varför vill ni inom Sverigedumokraterna försämra tillståndet för det svenska järnvägsnätet? Tycker ni i SD att det är ansvarsfull politik att tycka det är viktigare med sandlåda och kaos än underhåll av järnvägsnätet? Är ni verkligen seriösa inom Sverigedumokraterna?

Canon kan verkligen
» Om den tekniska utvecklingen: Tekniska framsteg är inte alltid framsteg. Jag har helt nyligen tvingats byta ut min gamla hederliga stationära dator. Och det innebar ju att även på denna är jag nu hänvisad till att använda Micro$ofts stolpskott, Windows 8. Ett operativsystem som onekligen gjort livet svårare att leva. Lyckligtvis finns det små extraprogram (jo, jag vet, det heter appar numera) som man kan installera så att det i varje fall delvis ser ut som på den gamla goda tiden. Hur som helst har jag i dag blivit varse ytterligare en anledning till min aversion mot Micro$ofts Windows 8. En av de skrivare jag använder, som jag införskaffade förra året, hade jag problem med att installera. Den gick helt enkelt inte att installera, den ville inte dyka upp som skrivare hur f-n jag än gjorde. Till slut återstod bara det där man drar sig för, dvs att kontakta supporten. Det här är det svar som dök upp (föredömligt snabbt): - "Tyvärr är Selphy CP810 inte kompatibel med Windows 8. Du kan använda den med Windows 7 och tidigare system. Eftersom Windows 8 inte stöds, behöver du kopiera bilddata (JPEG) till ett SD-kort och skriva ut direkt från kortet om du vill skriva ut bilder sparade i din dator." Dvs den här skrivaren var inte ens när jag fick den för ett drygt år sedan kompatibel med det operativsystem som då gällde, och fortfarande finns det inte uppgraderade drivrutiner. Visst är det bra med teknisk utveckling! Vi kan konstatera att de investeringar jag gjort i olika fotopapper och färg till skrivaren är ganska bortkastade. Jag känner en viss tveksamhet till om man i fortsättningen ska välja Canon-produkter. Om Canon kan, det är frågan!

Blogg 24
» 13 dagar kvar: I morgon är det den 13 december, dvs Lucia. Men det är en lördag så i dag på fredagen firas det Lucia på många håll. Förskolor har sina Luciatåg med inbjudna föräldrar. Jag mötte ett helt gäng Luciaklädda och förväntansfulla små töser och pågar på väg att lussa på Åstorps största affär när jag tidigt på förmiddagen var för att göra mina inköp innan regnet kom. Det var nästan lika många mammor (var fanns alla pappor), med mobiler och riktiga kameror redo. Kan man hoppas på att de lite mer vuxna Luciafirandet framåt kvällen håller sig någorlunda nyktert? Tyvärr tvivlar jag! Men risken är ju stor att det hela blåser bort i stormen Alexander. Det känns INTE jul, det känns dyster höst. I dag var det mitt tolfte inlägg i utmaningen #Blogg 24.

Inga kommentarer: