torsdag 18 december 2014

Delvis hoppingivande

Fred för alla
» Goda nyheter del 1: Det svenska erkännandet av Palestina verkar få den effekt som Margot Wallström önskade, dvs att det sprids. I går antog EU-Parlamentet en resolution där man "i princip stöder erkännandet av palestinsk självständighet". Resolutionen är inte bindande, men antogs med stor majoritet och visar att otåligheten med det israeliska agerandet mot Palestina är stor. Och att det svenska erkännandet sprider sig. I EU-Parlamentet antogs resolutionen med stort stöd över blockgränserna i motsats till i Sverige där ju fanatiska Israelvänner bland landets högerpolitiker som Annie Lööf och Jan Björklund var så upprörda över beslutet att man kunde tro att världen höll på att gå under. Fast när det gäller Annie Lööf så tror jag faktiskt att upprördheten mest berodde på en rent reflexmässig reaktion, dvs allt som kommer ifrån den Rödgröna Samarbetsregeringen är katastrof! Bara några timmar innan EU-Parlamentets resolution hade EU-Domstolen meddelat att terrorstämplingen av Hamas var juridiskt felaktig. Den baserades inte på någon egen utredning av ärendet utan baserades helt på beskyllningar från Israel och tidningsuppgifter. Men i Israel är förtvivlan stor över händelseutvecklingen. I varje fall inom den extrema högerregering som just nu styr Israel. Israels utrikesminister Avigdor Lieberman kommer att vägra träffa Sveriges utrikesminister Margot Wallström när hon inom kort besöker Israel. Men det beslutet säger tyvärr mer om Avigdor Lieberman än om Margot Wallström. Han är en extrem nationalist med mängder av kontroversiella uttalanden och åsikter bakom sig. Och han är även mycket kontroversiell i Israel där han också ses som en extremist.

Cubas flagga
USA:s flagga
» Goda nyheter del 2: Men gårdagen bjöd på fler goda och hoppingivande uppgifter. Barack Obama deklarerade att USA ska återuppta de diplomatiska förbindelserna med Cuba. Ett förhållande som varit överdrivet frostigt och fientligt i "evigheter". Cuba är ingen demokrati, i varje fall inte i västerländsk betydelse. Det finns massor med politiska fångar på Cuba som fängslats utan rättegång. Fast å andra sidan kan man ju kalla de fångar som USA spärrat in på Guantánamobasen för just politiska fångar också. Det här är ett närmande som hälsas med glädje bland annat hos alla de som vill att utvecklingen ska gå åt rätt håll. Bra Barack Obama, det visar att du är värdig att vara USA:s president. Läs även här.

Blogg 24
» 7 dagar kvar: Om en vecka är vi inne i julen. Det närmar sig med stormsteg. Och sedan är det snart över igen och lugnet kan lägga sig. Fast den där julstämningen med vitt på marken och lyktor som lyser överallt den har fortfarande inte infunnit sig. Visserligen lyser det (och blinkar och har sig) med lyktor och ljusslingor på ett sätt som gör att man nästan bländas när man cyklar hem på kvällen från jobbet. Men julstämning - Nä! Om något har slagit igenom så är det just det faktum att huset helst ska se ut som en riktig julgran. Själv tycker jag att det ibland blir lite väl mycket. Men vad gör man inte för att få till julstämning när vintern fortsätter att dröja. I dag har man återigen "utlovat" rejält med regnande under eftermiddag och kväll. Det blir regnstället på som gäller. Detta är mina artonde funderingar inför julen inom ramen för #Blogg 24.

Inga kommentarer: