lördag 13 december 2014

Lussedagen

Girighet
» De växande klyftorna: Jag såg i bladet för några dagar sedan att en FN-utvärdering visade att klyftorna i världen ökar. De med höga inkomster och stora förmögenheter kan glädjas åt att inkomsterna och förmögenheterna växer i allt snabbare takt. Klyftorna till de stora grupperna längre ner i samhällsklyftan växer i snabb takt. För de mindre lyckligt lottade står nämligen utvecklingen mer eller mindre stilla. Och det här är inte bara en utveckling som pågår i övriga världen. Även i Sverige drar de verkliga topparna ifrån. Jag kan ta tre exempel som jag läst om på olika håll under de senaste dagarna. Låt oss t.ex. ta SEB:s VD Annika Falkengren som på två år tredubblat sin inkomst och i princip nu är uppe i 30 miljoner kronor. De andra VD:arna i de "konkurrerande" storbankerna ligger inte långt efter. Förutom fantasisummor i löner får man till detta bonusar, optioner osv för att kunna skryta med alla nollorna på inkomstbeskedet. I Svenska Dagbladet läser jag om hur Industrivärden tänker fortsätta med att plussa på sina redan överdrivna arvoden till sina styrelser. Det är fantasisummor så att även dessa farbröder och några tanter kan skryta för grannarna med alla nollorna på bankkontot. Och sedan kan vi läsa om Gunilla Herlitz som fortsätter att lägga under sig makt och plocka ut fantasisummor i inkomster samtidigt som journalister får sparken. Men det måste ju sparas så att det blir pengar över till hennes löneutbetalningar. Gunilla Herlitz är nu VD för Dagens Nyheter, Dagens Industri och Expressen och har samtidigt makten över Sydsvenskan som styrelseordförande (och därmed också över Helsingborgs Dagblad). Det är en exceptionell makt över svensk media - och dessutom välbetalt. Girigheten fortsätter att spridas. Om dom skäms? Icke sade Nicke! Dom är stolta över alla nollorna! Som exempel på hur sjukt det är kan vi förstå av den här lilla notisen jag såg. Alla de 918 exemplaren av Porsche 918 Spyder har sålts. Den kostar 5,8 miljoner kronor styck! Och det är onekligen ingen bil man köper för att den är praktiskt. Man köper den för att man vill skryta för grannen och har för mycket pengar. Och alla dom pengarna har man på bekostnad av någon annan. Girighet kallas det!

Minskat flyktingmottagande löser alla problem
» Dagens fråga till Sverigedumokraterna: I en insändare i Helsingborgs Dagblad försökte en Sverigedumokratisk supporter för någon dag sedan förklara varför Sverigedumokraterna röstade emot en sänkt skatt för pensionärerna. Hen hävdar att Sverigedumokraterna i budgetomröstningen inte alls röstade emot pensionärerna. Man röstade emot "Invandringspolitiken" säger hen. Men kära Sverigedumokrater ni röstade ju istället för en annan budget som innebar exakt samma "Invandringspolitik". Om nu båda budgetarna innehöll samma "Invandringspolitik" och detta är den enda fråga som har någon betydelse så vore ju det naturliga att lägga ner rösterna. Varför röstar ni för en budget som enligt ert sätt att se på världen innehåller fel "Invandringspolitik"? Varför kan ni inte erkänna att ni inget begriper och syftet bara var att skapa kaos och visa att ni hade störst spade i sandlådan? Varför inte erkänna att ni tror att alla problem löses bara Sverige tar emot färre flyktingar? Varför inte erkänna att Sverigedumokraterna bara har en tanke bakom pannbenet - Vita, renrasiga svenskar är mer värda än alla andra människor och bara denna elit ska ha rätt att bo i vårt vackra fosterland? Varför inte erkänna att ni är rasister?

Palestinas flagga
» Det svenska exemplet sprider sig: Ännu ett EU-lands parlament har nu genom en omröstning beslutat att uppmana sin regering att erkänna den Palestinska staten. Denna gången är det Parlamentet i Portugal som efter ett initiativ från center-höger majoriteten men med stöd från det Socialistiska partiet beslutat att uppmana den portugisiska regeringen att erkänna Palestina. Av EU:s 28 medlemsländer har 9 länder (inklusive Sverige) erkänt Palestina och Portugal var det femte landet där de folkvalda i Parlamentet nu uppmanat sina regeringar att följa det svenska exemplet. Israelvännerna med Kristdemokraterna, Folkpartiet och Moderaterna i spetsen borde faktiskt be om ursäkt för sina grova beskyllningar om att Sverige med sitt erkännande sällade sig till en liten grupp islamska diktaturer.

Blogg 24
» 12 dagar kvar: Har ni firat Lucia nu på morgonen? Eller alla tankar på Luciafirande blåste bort under natten? Själv tycker jag att stormen Alexander blev lite lugnare än vad man hade skrämts upp till att befara. Lucia har gamla anor i Sverige. Det har både kristna traditioner och förkristna traditioner. Redan på medeltiden inleddes julfastan med slakt av julgrisen. Men namnet kommer från det kristna helgonet Sankta Lucia på Sicilien. Hur som helst hoppas jag att lussefirandet på kvällen innan varken blåste bort eller försvann i fylleri. Detta blir min trettonde tanke i utmaningen från #Blogg 24.

Inga kommentarer: