torsdag 16 juni 2022

Vem kan man lita på

» Det är inte lätt att hinna med.

När Sverige (och Finland) lämnade in sina NATO-ansökningar fick man nästan intrycket att Sverige lämnade in sin ansökan bara för att Finland gjorde det. - "Finlands sak är vår" hette det. Nu tror jag dock inte att det var exakt så. De styrande i både Finland och Sverige fick lite av panik pga Putins agerande och samordnade sina kursändringar och bestämde sig tillsammans för att helt byta fot och lämna in sina ansökningar.

När ansökan lämnades in fick man av kommentarer från både NATO och från Sverige och Finland intrycket att man trodde att det här kommer att glida på i rekordfart. Det är bara lite byråkratiska formaliteter och sedan är vi välkomna in. Men, så kom despoten Erdogan i Turkiet på att han ju kunde pressa till sig lite fördelar och förändringar. Det gällde inte bara från Sverige utan troligtvis nästan ännu mer från USA. Sverige är ju inte ensamma om olika former av vapenembargo. Turkiet vill t.ex. köpa moderna stridsflygplan från USA, men USA vägrar. Delvis som "hämnd" för att Turkiet valde att köpa andra avancerade vapensystem från Ryssland istället för från USA. Ska den turkiska knuten med krav på Sverige kunna lösas, så är det nog USA som sitter inne med lösningen. Skulle Sverige ge efter för utpressning från Turkiet är den verkliga skandalen ett faktum. Det handlar nog om att USA talar om för Turkiet att nu lyder ni, annars... Sedan blir det någon form av papperskompromiss så att Erdogan slipper skämmas.

Intressant är att Finland förklarat att man inte ensamma kommer att gå med utan Sverige: - "Sveriges sak är vår" heter det i Finland.

En annan spännande utveckling som inträffat är att den svenska militära kapaciteten har vuxit enormt på bara några månader. Innan Sverige sökte medlemskap i NATO hette det från militärivrarna att vi inte hade något försvar alls. Det vara bara en skylt som berättade att fienden var välkommen in. Vi hade rustat ner så mycket att det inte fanns någon försvarskapacitet. Det var hur uselt som helst. Nu har vi sökt medlemskap i NATO och får höra att vi har ett flygvapen av världsklass, det bästa i hela Nordeuropa. Vi har en flotta med U-båtar som är oöverträffad i den här regionen. Tänk att vi fått en sådan militär upprustning på bara några månader. Det är helt makalöst om jag ska vara uppriktig.

Eller kan det vara så att man tidigare bara snackade skit?

För övrigt tycker jag fortfarande att det är fel att överge Alliansfriheten för att ansluta oss till en militär allians. En militär allians som har som medlemmar ett land som ockuperar områden i flera grannländer. Man attackerar kurder i Syrien. Man attackerar kurder i Irak. Man har ockuperat delar av Cypern. Det är därför vi vägrar sälja vapen till Turkiet. Detta land ska vi nu alltså förbinda oss att stödja! ATT vi är välkomna i NATO råder det ingen tvekan om. För NATO är tillgången till svenskt och finsk territorium av vital betydelse. Men för Sverige hade det varit säkrare att ha kvar Alliansfriheten som ger oss rätt att välja sida vid en konflikt. Och, som innebär att Ryssland ser oss som ett mindre hot. Oberoende av hur paranoian spritt sig i Moskva, så ser Ryssland NATO som ett hot. Det är inte en berättigad känsla, men ju närmare de ryska gränserna NATO kommer desto mer trängda och hotade känner man sig i Kreml.

Non-violence

Carl Fredrik Reutersvärds Non-Violence staty i Malmö

Inga kommentarer: