torsdag 30 juni 2022

Johan jublar

» Men jublar Uffe?

Jag såg SVT presentera en ny väljarundersökning från Novus nyligen och blev påmind om att det var ju ganska länge sedan jag tyckte till om en ny väljarundersökning här på Sven Tycker. Jag gillar ju statistik och siffror och det här är ju en form av statistik och det handlar ju verkligen om siffror. Alltså är det dags. Så här hävdar Novus att NI tycker om de olika politiska partierna.

Socialdemokraterna - 31,7% (+1,5)
Moderaterna - 19,6% (-1,9)
Sverigedemokraterna - 17,4% (-0,6)
Vänsterpartiet - 8,8% (-0,6)
Kristdemokraterna - 6,7% (+0,4)
Centerpartiet - 5,4% (-0,5)
Liberalerna - 5,0% (+1,5)
Miljöpartiet - 3,5% (+0,2)

Vad är då mest remarkabelt i förändringarna? Moderaterna rasar och Socialdemokraterna ökar. Men allra mest uppmärksammat är väl att Liberalerna gör ett rejält hopp upp. Kan det vara så att liberalt inriktade moderater konstaterat att det troligtvis inte är bortkastade röster att lägga sin röst på Liberalerna nu. Och genom att stärka Liberalerna kan man kanske stoppa dagens konservativa grupper inom Moderaterna från att närma sig Sverigedemokraterna allt för mycket? Kanske ser man Liberalerna som en garanti för att en eventuellt (låt oss slippa den synen...) blivande Blå regering släpper in Sverigedemokraterna eller ger SD allt för stort inflytande över politiken och skapar en Brunblå regering istället?

Den Brunblå sörjan
Vi kan konstatera att Socialdemokraterna fortsätter att stärka sin ställning samtidigt som Sverigedemokraterna fortsätter att få en allt svagare ställning. I den här undersökningen stärker de Rödgröna partierna sin ställning (+0,6) medan den Brunblå sörjan förlorar stöd (-0,6). Förändringen är dock inte så stor. De Rödgröna får 49,4% medan den Brunblå sörjan får 48,7%. Men, enligt den här undersökningen skulle ju Miljöpartiet inte ha kommit över 4%-spärren så de Rödgröna skulle bara fått platser i Riksdagen för 45,9%. Vilket alltså innebär att vi skulle fått se en överlycklig Ulf Kristersson få bilda en regering tillsammans med Ebba Busch och Johan Pehrson sittande i Jimmie Åkessons knän.

Nu har ju Jimmie-pånken bara två knän så Johan Pehrson hade inte fått plats. Den intressanta frågan är om den gode Johan hade släppt fram den här regeringen med Ulf och Ebba sittande i Jimmies knä. Eller om Jimmie hade släppt fram en regering med Ulf, Ebba och Johan om han inte får dom sittande i sitt knä. Det blir nog en äkta Brunblå sörja av det hela.

Det blir nog som jag sagt hela tiden. Vilken regering vi får avgörs av vilka partier som lyckas kravla sig över 4%-spärren och vilka som trillar under det strecket.

Läs:
L och C nära jämnstora i opinionen. - SVT

Inga kommentarer: