fredag 3 juni 2022

Ett angrepp på SD

» Fullt motiverat.

Är Sverigedemokraterna ett seriöst politiskt parti? Kan man ta SD på allvar? Finns det någon tanke bakom partiets politik förutom rädslan för och hatet mot främlingar? Är SD något annat än ett rasistiskt missnöjesparti?

Jag har ju de senaste dagarna vid flera tillfällen påpekat hur avhopp, uteslutningar, politiska vildar och allmänt ointresse gör att Sverigedemokraterna ofta inte kan fylla alla stolar i politiska församlingar som man fått i val. Jag tänkte ta ännu ett sådant exempel. Hämtat från min egen hemkommun Åstorp.

Det handlar om senaste mötet med Kommunstyrelsen här i Åstorp i veckan. Kommunstyrelsen har 13 platser och till det ersättare som kan hoppa in om någon ordinarie ledamot är frånvarande. Här i Åstorp består Kommunstyrelsen av Socialdemokraterna (4), Sverigedemokraterna (4), Moderaterna (2), Centerpartiet (1), Liberalerna (1) och Kristdemokraterna (1). Vänsterpartiet har en ersättarplats. När den nuvarande Kommunstyrelsen valdes av Kommunfullmäktige i slutet av 2018 efter senaste valet krävde Sverigedemokraterna att valet skulle göras enligt vad som kallas proportionella val. Det innebar ingen förändring av vilka som valdes in i Kommunstyrelsen, men effekten är att om någon slutar (flyttar eller avsäger sig av andra skäl) så kan man inte välja in någon ny ledamot. Det får vid sammanträdena istället bli en ersättare som hoppar in tillfälligt.

Resultatet är att idag har Kommunstyrelsen bara 9 ordinarie ledamöter kvar. Socialdemokraterna (3 - en har avsagt sig), Sverigedemokraterna (2 - en har avsagt sig och en har blivit politisk vilde), Moderaterna (2), Liberalerna (1), Kristdemokraterna (1) och Centerpartiet (0 - en har avsagt sig). Men, det finns ju ersättare som kan hoppa in vid sammanträdena. Att man avsäger sig kan bero på mycket. Allt från att man flyttar från kommunen, att familjeförhållanden ändras eller att man kanske tröttnat?

Men, Sverigedemokraterna har stora problem. Vid senaste sammanträdet i veckan fanns 1 (en) sverigedemokrat närvarande. Av partiets fyra platser var alltså en person närvarande. Detta medan alltså 2 platser stod tomma och en besattes av en politisk vilde som inte längre representerar Sverigedemokraterna.

Är detta ett seriöst politiskt parti som man ska slänga bort sina röster på?

Inga kommentarer: