måndag 13 juni 2022

En bubbla som brister

» Jag känner ingen sympati.

Med jämna mellanrum så får man i tidningen läsa någon snyfthistoria om någon som blivit lurad på alla sina besparingar. Om det handlar om äldre människor som lurats av falska banktjänstemän eller falska poliser osv så blir jag upprörd och förbannad. Jag är glad att jag inte ha några äldre anhöriga kvar som kan råka ut för något sådant kräk och jag hoppas att jag själv är tillräckligt misstänksam och kunnig så att jag skulle genomskåda en sådan bluffmakare.

Men, när det handlar om medelålders människor eller yngre vid sina sinnes fulla bruk som blir lurade att investera sina besparingar i något som ska ge enorm avkastning och så visar det sig vara en bluffbubbla - då känner jag ingen sympati. Min åsikt är att girighet straffar sig förhoppningsvis en dag. Om det är någon form av investering som ska ge enorm avkastning så ska varje sunt tänkande fundera över varför dom då erbjuder DIG att gå med istället för att själva satsa ännu mer pengar? Låter en investering för bra - då är den inte heller så bra som det låter.

Just nu är det tydligen lite av panik inom kryptovalutamarknaden. Den stora kryptovalutan Bitcoin har rasat i värde och flera alternativa kryptovalutor och liknande har kraschat totalt. Människor som nyligen satsade ett par miljoner i tron att dom någon månad senare skulle ha 3 miljoner visar sig istället ha blivit av med sina ursprungliga 2 miljoner. Investeringen har blivit värdelös. Och jag känner ingen som helst sympati eller "synd om"! Överdriven girighet straffar sig förhoppningsvis alltid en dag!

Skapa nya pengar i en allrig sinande mängd
Jag skulle aldrig komma på tanken att satsa pengar på något som egentligen inte har något värde i grunden. Kryptovalutor har ju inget värde bakom sig i grunden. Det värde som finns är helt beroende av att någon är villig att betala för att ta över. Det hela bygger på att den som köper är villig att betala ännu mer i en evig cirkel av ännu mer. I grunden finns - ingenting!

Även en aktieinvestering kan vara en uppblåst bubbla. Det finns företag vars aktiekurser stiger kraftigt trots att företagen gör ständiga förluster. Ibland tvingas företagen till slut anpassa sig till verkligheten. Se exempelvis Klarna som skurit ner personalen helt plötsligt kraftigt och drabbats av sjunkande aktiekurser. Men allt bygger på en förhoppning att en dag ska det nog gå med vinst trots allt.

Men i ett normalt aktiebolag bygger aktiekursen på att företaget i sig har ett värde. Företaget har ägodelar värda pengar, företaget har ett värde i kunder och produkter. Det kommer in pengar i företaget genom företagets omsättning som förhoppningsvis också ger ett överskott. Aktievärdet är baserat på dessa värden och naturligtvis förhoppningar om kommande omsättning och överskott. Det skiljer dessa investeringar från investeringar i t.ex. kryptovalutor. Där finns inga tillgångar i grunden, hela värdet är baserat på att det finns någon annan som vill satsa sina pengar.

Jag har också satsat pengar i en aktieportfölj. Det är inga stora summor och jag har inga förväntningar på att bli förmögen. I dag faller kurserna rent allmänt på aktiebörserna. Jag kan tänka mig att många som satsat stora summor på börsen och trodde att det skulle vara en ständig uppåtgående kurs nu känner oro. Min aktieportfölj var som mest värd lite drygt 75.000 kronor. Idag börjar den närma sig 70.000 och detta trots att jag stoppat in lite nya pengar regelbundet. Men det är kanske nu man ska gå in och köpa när kurserna sjunker? En dag går dom upp igen.

Tro inte att det är en ständig uppåtgående börs. Och tro inte att något som egentligen inte är värt någonting ska bli en succéinvestering - om du inte var med från allra första början och hann sälja ut till någon lättlurad innan bubblan sprack.

Men, som sagt, jag känner ingen sympati med den som blivit av med sina pengar efter att han satsat en förmögenhet på kryptovalutor och liknande. Ni får skylla er själva och ska kanske fundera lite över vad girighet kan resultera i.

Läs
Kryptobank stoppar uttag efter stor nedgång på marknaden. - Dagens Nyheter
När bubblan spricker – vem torkar kryptokillarnas tårar? - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: