lördag 18 juni 2022

Moderat dubbelmoral

» Skäms dom inte?

Moderaterna som parti har olika måttstockar för de egna politikerna och för andra partiers politiker. Det händer ju lite då och då att politiker avslöjas med fingrarna rejält nedsmetade i syltburken. Det var ju inte så länge sedan ett antal riksdagsledamöter avslöjades med underliga boenden. Men med den gemensamma nämnaren att dessa boenden låg mer än 4 mil från Stockholm och detta innebar att dom fick bidrag och traktamente för en övernattningslägenhet i Stockholm. Jag skrev om detta den 9 juni under rubriken: - Hur korkad får man vara? Jag är förundrad över att dom tar dessa risker eftersom det ju sker granskningar i media med jämna mellanrum varvid några till åker fast.

Men det är faktiskt en viss skillnad. Medan det inte tog många timmar för socialdemokraten Jörgen Hellman att konstatera att förtroendet var förbrukat. Han avgick på direkten. Men en annan som åkte fast var moderaten Helena Bouveng. Hon var skriven hos sin bror i Vetlanda och fick pengar för en övernattningslägenhet i Stockholm eftersom Vetlanda ju ligger mer än 4 mil från Stockholm. Det är bara det att hon för ett tag sedan köpte en bostadsrätt i Värmdö utanför Stockholm. Där uppger hon att hon bor i andra sammanhang. Men det skadar inte förtroendet för henne hos Moderaterna! Nä, hon är väl bara skicklig tycker dom. - "Kriminella använder idag falska adresser för att tillskansa sig bidrag" hävdade hon nyligen i en riksdagsdebatt. Fast det gäller alltså "kriminella", inte "riksdagsledamöter"!

Vid en tidigare granskning som gjorts av riksdagsledamöternas boenden och traktamenten åkte Moderaternas Elisabeth Svantesson fast för att vara skriven i familjens sommarstuga (lämpligt placerad mer än 4 mil från Stockholm), detta medan resten av familjen även formellt bodde i familjens bostad i Stockholm. Fick det några konsekvenser för Elisabeth Svantesson? Nix! Hon är fortfarande partiets ekonomiska talesperson. Hon är ju skicklig på att handha ekonomin - sin egen alltså!

En annan moderat som åkte fast i en liknande granskning var Erik Bengtzboe som fastnade i granskningen 2019. Fast i motsats till en del andra moderater fick han faktiskt lämna sina uppdrag. Han fick nästan på direkten jobb som chefsekonom på lobbyorganisationen Skattebetalarnas förening (som jag brukar kalla Skattekverulanterna). Där arbetar han med att motverka "missbruk av skattepengar på alla nivåer". Och det har han ju verkligen talang och erfarenhet för att jobba med. Det säger en hel del om både Moderaterna och Skattebetalarna.

För övrigt tycker jag ni ska titta på det här lilla klippet från 1990 när SVT vill intervjua Stockholms dåvarande socialborgarråd Ulf Kristersson om hans något underliga bostadsaffärer. Ulf Kristersson vill inte prata. Det är alltså denna fifflare som idag är Moderaternas partiledare och vill bli statsminister. Att han inte skäms öronen av sig är fascinerande. Och, ett bevis på den moderata dubbelmoralen. Fast filmen är rolig att titta på. Man skrattar varje gång.

Fast ibland ställer Moderaterna krav på sina samarbetspartners. I skånska Hörby styr Sverigedemokraterna med hjälp av Moderaterna. Nyligen avslöjades att SD:s kommunalråd i Hörby Cecilia Bladh in Zito använt svartarbete när hon för miljonbelopp renoverade sin villa. Det blir ju billigare så! För SD är detta uppenbart inga problem. Men Cecilia Bladh in Zito håller sig undan journalister. Moderaterna i Hörby kontaktade dock Cecilia Bladh in Zito och tyckte att hon skulle ta en time-out medan frågan utreddes. Men det tyckte inte Cecilia Bladh in Zito. Så nu har Moderaterna pausat sitt samarbete. Så kan det gå.

För övrigt har vi ju ett annat M+SD samarbete i Skåne som fått en del rubriker. Det i Staffanstorp. Där ju det moderata kommunalrådet Christian Sonesson deklarerade att Staffanstorp skulle vägra ta emot flyktingar i enlighet med Migrationsverkets fördelning enligt Bosättningslagen. Det fick till effekt att en flyktingfamilj från Syrien som kommit till Sverige som kvotflyktingar, dvs utsedda av FN och Sverige från ett flyktingläger. När dom kom till Sverige med flyg fanns det ingen som tog emot dom som utlovats. Där stod dom på flygplatsen! Staffanstorp vägrade! Till slut gick uppdraget till likaså Moderatstyrda grannkommunen Vellinge som körde till flygplatsen och hämtade upp familjen. Det fick Vellinges moderata kommunalråd Carina Wutzler att upprört deklarera att:- "Lagen gäller alla – även Staffanstorp".

Jag har upprepade gånger ställt frågor till Moderaterna i Skåne och Moderaterna på riksplan om hur dom ser på civil olydnad från politiker som vägrar följa svensk lag. Än så länge har jag inte fått någon form av svar eller reaktion på mina frågor. Jag tolkar detta som att man struntar i lagbrott - om dom görs av moderater alltså. Från Staffanstorps kommun har jag fått ett utdrag ur protokoll från kommunstyrelsen som visar att beslutet fattats i kommunstyrelsen med röstsiffrorna 7 för och 5 emot. Det ska påpekas att i dagarna har kommunstyrelsen i Staffanstorp tagit tillbaka sitt beslut och ska alltså i fortsättningen följa svensk lag.

För övrigt har jag sett att familjen som Staffanstorp vägrade ta emot funderar på att stämma Staffanstorps kommun för diskriminering. Man skulle från Staffanstorps kommun ta emot flyktingar från Ukraina men inte från Syrien. Jag gissar att familjen fått hjälp med det hela. Jag hoppas att dom verkligen gör det och får ett rejält skadestånd.

Men moderat moral? Det som finns är dubbelmoral!

Läs:
Moderaterna mäter fusk med dubbla måttstockar. - Peter Gustavsson i Aftonbladet
Förbundsordföranden: Fortsatt förtroende för Helena Bouveng trots bostadsavslöjandet. - SVT Jönköping
Här flyr SD-toppen frågor om svart arbetskraft. - Aftonbladet
M pausar samarbete med SD i Hörby. - Dagens Nyheter
Portad flyktingfamilj vill stämma Staffanstorp för diskriminering. - Sydsvenskan

Inga kommentarer: