tisdag 21 juni 2022

Om meningsfull sysselsättning

» En kommunalpolitisk rapport.

Jag var på Kommunfullmäktigesammanträde igår. Ett sammanträde som jag trodde skulle vara ganska snabbt avklarat. Det fanns, tyckte jag, inga kontroversiella frågor där man kunde skönja konflikter i fullmäktigeförsamlingen baserat på hur frågorna behandlats i Kommunstyrelsen. Men ack vad jag bedrog mig.

Nu ska det erkännas att detta delvis berodde på missbedömning från min sida. En mycket intressant redovisning från NSVA tog lite tid. NSVA är ett gemensamt kommunalt bolag för ett antal kommuner i Nordvästra Skåne för att sköta vatten och avlopp. En intressant redovisning av situationen vad det gäller vattenförsörjning och reningsverk och liknande. En spännande framtid med stora utmaningar.

Sedan var det behandlingen av en motion som nyligen lämnats in av Sverigedemokraterna. Dom vill ha redovisat vilka kommunala kostnader som styrs av olika lagkrav och alltså vilka övriga kostnader som egentligen är mer eller mindre "frivilliga" för kommunen och därmed kan sparas på. Till behandlingen i Kommunstyrelsen hade tjänstemännen skrivit ett svar som i mångt och mycket berättade att det kan vara svårt att bedöma vad som är lagstadgat eller frivilligt. Det är inga problem att avgöra om en verksamhet är lagstadgad. Men, lagen kanske inte berättar i vilken omfattning. Det bestämmer de kommunala politikerna.

Håll Sverige rent - från SD
Beslutet i Kommunstyrelsen blev att anse motionen besvarad. Dvs att varken anta eller avslå den utan helt enkelt konstatera att det utförliga svar som lämnats av tjänstemännen räcker. I kommunstyrelsen ska egentligen finnas 5 ledamöter från den styrande Rödgröna minoriteten bestående av Socialdemokraterna, Centern och Vänsterpartiet. Oppositionen är sedan splittrad i två lika stora block. Den Blå s.k. Alliansen med Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna och den Bruna delen med Sverigedemokraterna som har 4 ledamöter vardera. Oppositionen har alltså majoritet om man kan ena sig. Men, så kommer vi då till den något säregna situationen i Åstorps kommun. SD krävde vid valet av Kommunstyrelse en gång i tiden att detta skulle ske med det som kallas Proportionella val. Det innebar då ingen ändring än om det skett på normalt sätt. Men man kan inte ersätta ledamöter som avsäger sig. Och ersättare får hoppa in på ett annat sätt. På det senaste Kommunstyrelsemötet fick det till effekt att det vid mötet tjänstgjorde 7 ledamöter från det Rödgröna styret (som alltså har 5 platser egentligen), 4 ledamöter från den Blå oppositionen, 1 ledamot från SD (4 platser egentligen) och sedan en politisk vilde. Omröstningen i frågan i Kommunstyrelsen slutade 8-5 för att anse motionen besvarad. De 7 från de Rödgröna partierna samt en ledamot från KD röstade för att anse motionen besvarad. Övriga 5 röstade för att motionen skulle antas. Men pga Sverigedemokraternas tidigare agerande och nuvarande oförmåga att få ihop ledamöter blev resultatet annorlunda än om SD varit ett seriöst politiskt parti.

Och nu kommer vi alltså till behandlingen i Kommunfullmäktige. KF i Åstorp har 31 ledamöter. Här har alltså det styrande Rödgröna samarbetet totalt 13 mandat (S-10, C-2 och V-1) men är i minoritet. Den Blå alliansen har 8 mandat (M-5, L-2 och KD-1) och den Bruna Sverigedemokratiska gruppen har 8 mandat. Sedan har i sedvanlig ordning SD drabbats av avhopp osv. Så idag har man 7 mandat medan en är vilde.. Sedan har dessutom SD svårt att bemanna sina platser. Oftast är någon eller några platser obemannade. Vid gårdagens möte hade man dock lyckats mobilisera tillräckligt många ersättare för att fylla sina nuvarande 7 platser.

Den här gången var det SD som inte var eniga. En av SD:s ledamöter argumenterade ivrigt för att anse motionen besvarad. Han ställde den direkta frågan till sina partikamrater om dom verkligen tyckte att det var en meningsfull sysselsättning för kommunens tjänsteman att tvingas göra dessa uträkningar. Men slutresultatet blev att motionen blev antagen med 17 för och 14 som ansåg att motionen skulle anses besvarad.

Säg Nej till SD
Så nu är det bara för ett antal kommunal tjänstemän att börja räkna på hur stor andel av kostnaden för skolan som är lagstadgad och inte kan plockas bort och hur stor andel som är nödvändig eller frivillig för att skolan ska hålla en acceptabel kvalitet. Står det i lagen hur varmt det ska vara i lektionssalar på vintern? Hur stor del av den typen av kostnader är frivilliga. Man ska ha skolmat, men vad måste man servera enligt lag och vad serverar man för att det ska vara näringsriktig och lockande mat? Bibliotek ska man ha enligt lag. Men hur många i kommunen och hur välutrustade? Man ska enligt lagkrav erbjuda boende osv till äldre, men i vilken omfattning beror kostnaderna på lagkrav och hur mycket beror på beslut från kommunen för att det ska vara tillräcklig kvalitet. Liknande frågor kan ställas vad det gäller alla former av verksamhet som det finns lagkrav på. Upp till kamp för mer byråkrati med den Brunblå sörjan!

Och när vi nu pratar om sverigedemokratiska kommunpolitiker så har tydligen Hörby haft möte. Här har ju det sverigedemokratiska kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito hamnat i rejält blåsväder efter avslöjanden om svarta pengar i miljonklass i samband med hennes renovering av sin bostad. Moderaterna (som styr Hörby i samarbete med SD) har krävt att Cecilia Bladh in Zito ska ta time-out medan anklagelserna utreds. Men det vägrar Cecilia Bladh in Zito. Hon vägrar att överhuvudtaget kommentera avslöjandena. Vid senaste sammanträdet i kommunfullmäktige vägrade hon att kommentera anklagelserna. Dvs, hon förnekade dom inte, hon ville inte kommenterad dom. Varken för andra politiker eller för media som hon gjorts sig oanträffbar för.

En annan SD-skandal hände i Trelleborg igår. SD-ledamoten i Kommunfullmäktige Håkan Lerstorp verkade i en debatt om kvinnojourer tycka att det ofta var kvinnors fel att dom blev misshandlade av män. Ett uttalande i talarstolen som till slut blev för mycket även för SD-ledningen. Uppenbarligen var det inte första gången Håkan Lerstorp gav utlopp för sina sjuka tankar.

Sverigedumokratiska skandaler händer lite då och då!

Inga kommentarer: