torsdag 2 juni 2022

Det är vårt sätt att leva som avgör

» Vi kan alla dra vårt strå till stacken.

Det arrangeras just nu en miljökonferens i FN:s regi i Stockholm. Det är just nu 50 år sedan FN:s första miljökonferens arrangerades - i Stockholm även den. Det har faktiskt gått framåt sedan dess. Då var det nästan ingen som tog problemen på allvar. Under dessa 50 år har antalet "Klimatförnekare" sjunkit rejält. De flesta inser i dag att något måste göras. Vi är inte lika eniga om VAD som måste göras och NÄR det måste göras. Men i stort sett alla har idag insett att NÅGOT måste göras.

Här i Sverige är det väl i stort sett bara inom Sverigedemokraterna som klimatförnekarna överlever och får fortsätta att härja. Det är inte så många dagar sedan Martin Kinnunen som är Sverigedemokraternas miljötalesperson drog likheter mellan krav på åtgärder för att rädda klimatet och rädslan för elallergi. Tyvärr är Sverigedemokraterna inte ett parti att ta på allvar i politiken. Kan man inte skylla ett problem på invandrare så är det egentligt inget problem!

Det är vårt sätt att leva som i mycket är avgörande för vilken påverkan på miljö och klimat vi har. Sverige är ett litet land i en internationell jämförelse. Men vårt sätt att leva innebär att varje svensk förorsakar mycket större utsläpp än vad de flesta innevånarna på jorden gör. Vi kan alltså inte bara luta oss tillbaka och kräva åtgärder från andra. Vårt sätt att leva måste ändras helt enkelt för att vi ska kunna med gott samvete kräva åtgärder även av andra. Jag tänkte ta några exempel på detta från de senaste dagarnas nyheter.

Jag såg på SVT:s regionala nyheter att man tittat på hur stora utsläpp individer i olika delar av Helsingborg förorsakar. Det visar att utsläppen från de som bor i de mer välmående norra delarna av staden är mycket större än utsläppen förorsakade av de som bor i de mindre välmående södra delarna. En dam från södra delarna fick frågan om hur hon transporterade sig. Hon hade inte råd med bil så det fick bli bussen eller tåget sade hon. Detta medan mannen från de finare norra delarna påpekade att han köpt elbil och hade solpaneler på taket. Sedan kom frågan till semesterresor. Något sådant har jag inte råd med sade damen från södra delarna. Detta medan att mannen från de finare villaområden i norra delen av kommunen tyckte att han kunde unna sig en eller två semesterresor om året. Där försvann vinsten med solpaneler och elbil och mer därtill i ett par flygresor till solen om året. Det handlar om hur vi lever.

Sedan såg jag en utvärdering som gjorts av elförbrukningen för en liknande familj i olika delar av landet. Det visar sig då att en familj i Stockholm förbrukar allra mest elström jämfört med en likadan familj i andra delar av landet. Det kan ju inte bero på högre förbrukning för att värma upp bostaden eftersom Stockholmsfamiljen förbrukar mycket mer el än en motsvarande familj i något av Norrlandslänen. Det handlar helt enkelt om hur vi lever.

Dagens ETC har under några dagar granskat utvecklingen när det gäller privatflyg. Ingen har väl missat att SAS har problem. Uppenbart är att affärsflygandet inte kommit igång helt efter Coronatiderna. Men det verkar inte bero så mycket på att flygandet i sig inte kommit igång eftersom man använder mycket mer av digitala möten. Av den granskningen framgår att man tydligen i stor utsträckning gått över till eget privatflyg istället. Allt fler har ansett det vara motiverat att skaffa egna flygplan. Man är så viktiga anser man att detta är motiverat. Företag som sysslar med uthyrning av privatflyg har tydligen just nu rejäl högkonjunktur. För höjdarna inom näringslivet och kändisvärlden är det tydligen fullt normalt att man tar det egna flyget eller hyr ett plan om man behöver förflytta sig från Stockholm till Göteborg osv. Några flygresor i veckan är inget ovanligt. Det här är en grupp som inte alls anser att dom behöver fundera över sitt klimatavtryck. Deras liv och bekvämlighet är viktigare. Det handlar helt enkelt om hur vi lever.

Västhuseffekten

Det finns mycket att göra. Vi kan alla dra vårt strå till stacken. Men det finns en del som har ett stort antal strån att dra. Några kanske hela höbalar?

Inga kommentarer: